Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Горњи Адровац и успомена на Николаја Рајевског

rss

03.09.2010. Извор: aleksinac.org

Горњи Адровац и успомена на Николаја Рајевског

 У Горњем Адровцу, селу које повезује Ану, Вронског, Толстоја и Србију, у четвртак 2. септембра, светом литургијом у импозантној цркви Свете Тројице, отпочела је Комеморативна свечаност поводом обележавања 134. годишњице погибије пуковника Николаја Николајевича Рајевског и српских војника у бици код Горњег Адровца у Српско-турском рату 1876. године.

Почасни гост ове свечаности, био је Његова Екселенција Изванредни и Опуномоћени Амбасадор Руске Федерације у Београду Господин Конузин Александар Васиљевич.

Након парастоса изгинулим српским војницима и пуковнику Рајевском, као и поздравне речи председника општине Алексинац, Ивана Димића и Амбасадора Руске Федерације, Господина Конузина, уследило је полагање венаца на споменик пуковника Рајевског. Венце су положили: делегација Општине Алексинац на челу са председником општине, Иваном Димићем, Министарство рада и социјалне политике, у име Владе Републике Србије, а на челу са државним секретаром, Негованом Станковићем, као и делегација Амбасаде Руске федерације у Београду на челу са Његовом Екселенцијом, господином Конузином Александром. У име Руског дома венац је положила делегација Руског дома на челу са господином Кокорином Тјаповим. Венце на споменик пуковника Рајевског положили су и делегација Удружења бораца отаџбинских ратова Републике Србије, удружење “Коло српских сестара”, друштво српско-руског пријатељства “Пуковник Николај Николајевич Рајевски”, републичко Друштво руско-српског пријатељства “Православље”, Гимназија “Светозар Марковић” из Ниша, Удружење бораца рата ’99. Ниш, Унија бораца Алексинац и Основна школа “Стојан Живковић Столе” из Трњана.

За све присутне, у оквиру свечане комеморације, а у организацији градског позоришта “Театар 91”, изведен је поетско-сценски приказ “Рајевски у делима руских писаца”. Наратори су били Катарина Митић, Христина Здравковић и Бојан Цветковић.

Овом приликом, двориште Руске цркве било је пуно поштоваоца српских војника и пуковника Рајевског, међу којима су и ученици основних и средњих школа наше општине.


# Вронски Горњи Адровац Театар 91 Николај Рајевски Бојан Цветковић Катарина Митић
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима