Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Gornji Adrovac i uspomena na Nikolaja Rajevskog

rss

03.09.2010. Izvor: aleksinac.org

Gornji Adrovac i uspomena na Nikolaja Rajevskog

 U Gornjem Adrovcu, selu koje povezuje Anu, Vronskog, Tolstoja i Srbiju, u četvrtak 2. septembra, svetom liturgijom u impozantnoj crkvi Svete Trojice, otpočela je Komemorativna svečanost povodom obeležavanja 134. godišnjice pogibije pukovnika Nikolaja Nikolajeviča Rajevskog i srpskih vojnika u bici kod Gornjeg Adrovca u Srpsko-turskom ratu 1876. godine.

Počasni gost ove svečanosti, bio je Njegova Ekselencija Izvanredni i Opunomoćeni Ambasador Ruske Federacije u Beogradu Gospodin Konuzin Aleksandar Vasiljevič.

Nakon parastosa izginulim srpskim vojnicima i pukovniku Rajevskom, kao i pozdravne reči predsednika opštine Aleksinac, Ivana Dimića i Ambasadora Ruske Federacije, Gospodina Konuzina, usledilo je polaganje venaca na spomenik pukovnika Rajevskog. Vence su položili: delegacija Opštine Aleksinac na čelu sa predsednikom opštine, Ivanom Dimićem, Ministarstvo rada i socijalne politike, u ime Vlade Republike Srbije, a na čelu sa državnim sekretarom, Negovanom Stankovićem, kao i delegacija Ambasade Ruske federacije u Beogradu na čelu sa Njegovom Ekselencijom, gospodinom Konuzinom Aleksandrom. U ime Ruskog doma venac je položila delegacija Ruskog doma na čelu sa gospodinom Kokorinom Tjapovim. Vence na spomenik pukovnika Rajevskog položili su i delegacija Udruženja boraca otadžbinskih ratova Republike Srbije, udruženje “Kolo srpskih sestara”, društvo srpsko-ruskog prijateljstva “Pukovnik Nikolaj Nikolajevič Rajevski”, republičko Društvo rusko-srpskog prijateljstva “Pravoslavlje”, Gimnazija “Svetozar Marković” iz Niša, Udruženje boraca rata ’99. Niš, Unija boraca Aleksinac i Osnovna škola “Stojan Živković Stole” iz Trnjana.

Za sve prisutne, u okviru svečane komemoracije, a u organizaciji gradskog pozorišta “Teatar 91”, izveden je poetsko-scenski prikaz “Rajevski u delima ruskih pisaca”. Naratori su bili Katarina Mitić, Hristina Zdravković i Bojan Cvetković.

Ovom prilikom, dvorište Ruske crkve bilo je puno poštovaoca srpskih vojnika i pukovnika Rajevskog, među kojima su i učenici osnovnih i srednjih škola naše opštine.


# Vronski Gornji Adrovac Teatar 91 Nikolaj Rajevski Bojan Cvetković Katarina Mitić
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima