Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Годишњица бомбардовања Алексинца

rss

05.04.2011. Извор: РТС, општина Алексинац

Током бомбардовања Алексинца, 5. априла 1999, погинуло је 11 и повређено 50 грађана. Тог дана, само у једном налету НАТО авиона, срушено је више од 700 стамбених објеката.

Годишњица бомбардовања Алексинца

У једној од ординација Хитне помоћи у Алексинцу, пуних 12 година сат показује 20 минута до 22 часа. Време када је рударски Алексинац доживео другу несрећу у својој историји. На сату је и фотографија старе зграде Хитне помоћи коју је пројектил срушио до темеља.

Медицинска сестра Сузана Турк је, са још петоро колега, у ноћи бомбардовања била на послу.

"Тог момента нико није био свестан шта се дешава. Бомба је пала директно на зграду и почело је све да се руши", сећа се Сузана Турк. "Колегеница је пала преко мене, почела су да лете врата, прашина... а онда је заваладала паника међу пацијентима, и међу нама."

За неколико минута шест бомби је уништило центар града. Под рушевинама је остало једанаесторо људи. Међу педесеторо повређених те ноћи били су и Зорица и Миодраг Јовановић, који су успели да се извуку из срушене породичне куће.

"У том тренутку нисмо имали времена да се уплашимо", каже Миодраг Јовановић. "Чуо се јак ударац, експлозија и прасак, нисмо могли да схватимо шта нас је задесило."

"У тој несрећи имали смо срећу супруг и ја, да преживимо. Деца нису била уз нас и боље је што је било тако", додаје Зорица Јовановић.

Обнова државе после бомбардовања почела је Алексинцу. На месту пада пројектила, где се сваког априла окупе родбина и пријатељи погинулих, као ипредставници разних организација, подигнуте су две стамбене зграде са 140 станова. Обновљено је и 650 објеката, чији се власници, како рекоше, нерадо сећају пролећа 1999. године.

* * *

Полагањем венаца и пригодним програмом испред споменика жртвама НАТО бомбардовања 1999.године, данас је у Алексинцу обележен дан сећања на прво бомбардовање нашег града, када је страдало 11 цивила, а више од 50 особа повређено.

На данашњи дан пре 12 година, НАТО је са шест пројектила погодио део ужег центра града, претворивши га у рушевине и тешко оштетивши 35 породичних кућа, 125 станова, привредне објекте и овдашњи Дом здравља.

Данашњем комеморативном скупу и полагању венаца на споменик жртвама изгинулим у НАТО бомбардовању присуствовали су представници алексиначке локалне смоуправе, начелник Нишавског управног округа Александар Цветковић, представник руске амбасаде и чланови породица погинулих.


# Дом здравља годишњица фотографија НАТО Александар Цветковић дан сећања Сузана Турк
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима