Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Godišnjica bombardovanja Aleksinca

rss

05.04.2011. Izvor: RTS, opština Aleksinac

Tokom bombardovanja Aleksinca, 5. aprila 1999, poginulo je 11 i povređeno 50 građana. Tog dana, samo u jednom naletu NATO aviona, srušeno je više od 700 stambenih objekata.

Godišnjica bombardovanja Aleksinca

U jednoj od ordinacija Hitne pomoći u Aleksincu, punih 12 godina sat pokazuje 20 minuta do 22 časa. Vreme kada je rudarski Aleksinac doživeo drugu nesreću u svojoj istoriji. Na satu je i fotografija stare zgrade Hitne pomoći koju je projektil srušio do temelja.

Medicinska sestra Suzana Turk je, sa još petoro kolega, u noći bombardovanja bila na poslu.

"Tog momenta niko nije bio svestan šta se dešava. Bomba je pala direktno na zgradu i počelo je sve da se ruši", seća se Suzana Turk. "Kolegenica je pala preko mene, počela su da lete vrata, prašina... a onda je zavaladala panika među pacijentima, i među nama."

Za nekoliko minuta šest bombi je uništilo centar grada. Pod ruševinama je ostalo jedanaestoro ljudi. Među pedesetoro povređenih te noći bili su i Zorica i Miodrag Jovanović, koji su uspeli da se izvuku iz srušene porodične kuće.

"U tom trenutku nismo imali vremena da se uplašimo", kaže Miodrag Jovanović. "Čuo se jak udarac, eksplozija i prasak, nismo mogli da shvatimo šta nas je zadesilo."

"U toj nesreći imali smo sreću suprug i ja, da preživimo. Deca nisu bila uz nas i bolje je što je bilo tako", dodaje Zorica Jovanović.

Obnova države posle bombardovanja počela je Aleksincu. Na mestu pada projektila, gde se svakog aprila okupe rodbina i prijatelji poginulih, kao ipredstavnici raznih organizacija, podignute su dve stambene zgrade sa 140 stanova. Obnovljeno je i 650 objekata, čiji se vlasnici, kako rekoše, nerado sećaju proleća 1999. godine.

* * *

Polaganjem venaca i prigodnim programom ispred spomenika žrtvama NATO bombardovanja 1999.godine, danas je u Aleksincu obeležen dan sećanja na prvo bombardovanje našeg grada, kada je stradalo 11 civila, a više od 50 osoba povređeno.

Na današnji dan pre 12 godina, NATO je sa šest projektila pogodio deo užeg centra grada, pretvorivši ga u ruševine i teško oštetivši 35 porodičnih kuća, 125 stanova, privredne objekte i ovdašnji Dom zdravlja.

Današnjem komemorativnom skupu i polaganju venaca na spomenik žrtvama izginulim u NATO bombardovanju prisustvovali su predstavnici aleksinačke lokalne smouprave, načelnik Nišavskog upravnog okruga Aleksandar Cvetković, predstavnik ruske ambasade i članovi porodica poginulih.


# Dom zdravlja godišnjica fotografija NATO Aleksandar Cvetković dan sećanja Suzana Turk
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima