Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Куће обновљене, сећања још живе

rss

05.04.2013. Алексинац.Нет, Драгана Николић Михајловић, РТС

Данас, 5. априла 2013. испред споменика невиним жртвама НАТО бомбардовања, у улици Душана Тривунца, одржан је комеморативни скуп, коме је присуствовао велики број грађана.

НАТО, жртве, бомбардовање, Иванка Митровић, Хаџи Миодраг Миладиновић, Драгослав Ненадовић, Ненад Станковић

Скуп је почео одавањем поште страдалима минутом ћутања, након чега је уследио помен који је служило свештенство Храма Светог Николаја. У знак сећања на невине жртве припремљен је и поетско-сценски приказ "Да се никад не заборави", у организацији Алексиначке гимназије и Књижевног клуба "Велимир Рајић".

Венце на спомен обележје положиле су најпре породице страдалих, делегација Општине Алексинац на челу са председником општине Ненадом Станковићем, делегација Војске Србије на челу са пуковником Звонком Стојковићем, Унија бораца, и остала удружења грађана, као и општински одбори политичких странака.

Делегација Алексиначког Покрета за Промене положила је венце на споменик настрадалим жртвама НАТО бомбардовања. "Сматрамо да је бомбардовање Србије један злочиначки чин, који нема оправдања. Не смемо никада заборавити жртве Нато бомбардовања." - поручују из овог покрета.

Током НАТО бомбардовања подручје Алексинца гађано је шест пута. Прво велико бомбардовање десило се на данашњи дан, 1999.године и у том налету срушено је 150 стамбених објеката, а оштећено више од 300 станова и велики број привредих објеката. Грађани кажу да су куће обновљене, али да су сећања још увек жива.

У бомбардовању Алексинца пре тачно 14 година, погинуло је дванаесторо људи, а педесет је тешко рањено. Иванка Митровић, која је тада славила рођендан сина, изгубила је шесторо комшија и остала без куће.

"Тога се сећам, ево и сада сам потрешена, и тада сам била изгубљена, јер комшије с којима смо делили и добро и зло су настрадали", каже Иванка Митровић.

Страдања у Алексинцу, почев од петог априла, фоторепортер, Хаџи Миодраг Миладиновић, забележио је на више од хиљаду фотографија.

"У почетку сам фотографисао зграде и људе који су се случајно ту затекли, међутим, касније, када је кренуло друго бомбардовање, мене су интересовали људи, односно реакције људи", каже он.

О бомардовањима Алексинца, као документ је остала и књига "Путем милости", да се сачува од заборава и пренесе новим генерацијама.

"Покушао сам да кроз званичне податке, чињенице и аргументе прикажем величину и снагу и начин понашања Алкесинчана у трагедији, кроз функционисање живота у граду", каже Драгослав Ненадовић, аутор књиге "Путем милости"

У улици Душана Тривунца уместо низа кућа две нове зграде и обновљени Дом здравља. О страдању сведочи једино споменик.

Председник Општине Алексинац Ненад Станковић каже да ово место не може да се препозна као место страдања и рушења, зато што је република Србија и локална самоуправа санирала штету, барем, како каже, ону материјалну, док је губитак људских живота остао ненадокнадив до данас.

У знак сећања на жртве НАТО бомбардовања у Алексинцу, и ове године одржан је пригодан програм и положени венци и цвеће.

 


# председник општине Велимир Рајић Дом здравља Драгослав Ненадовић фотографија НАТО Хаџи Миодраг Миладиновић Ненад Станковић куће удружења грађана Душана Тривунца
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима