Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Епидемија свињског грипа у Кулини

rss

05.02.2013. Извор: Јужне вести, ЈугМедиа, Алексинац.Нет, РТС

Институт за јавно здравље прогласио је епидемију „свињског грипа“ Ах1Н1 у Дому за смештај одраслих лица „Кулине“.

Оболело је 28 деце из ове установе, а двоје је хоспиталиовано на нишој клиници. Без страха од пандемије

Епидемија свињског грипа у Кулини

Од Нове године до данас у Дому за одрасла лица у Кулини код Алексинца, од сезонског грипа оболело је укупно 28 штићеника. Први симптоми појавили су се 2. јануара и од тада у тој установи спорадично се појављују нови случајеви.

Од 28 штићеника овог Дома код којих су примећени симптоми грипа, код 4 је потвђено присуство вируса АХ1Н1 док су због комликација двојица мушкараца млађа од 30 година смештена на Инфективну клинику нишког Клиничког центра.

Према речима доктора Жарка Ранковића, директора инфективне клинике у Нишу, деца која се лече у болници пате од тешких дегенеративних болести, па је то допринело њиховој озбиљнијиј клиничкој слици. Једно дете је тренутно на респиратору, а друго је на интензивној нези - каже др Ранковић.

Проф. Др Бранислав Тиодоровић, директор Инситута за јавно здравље каже да су предузете све превентивне мере и да се стање оболелих прати. Он не очекује да дође до ширења болести.

„Нема места паници јер од 2010.године овај грип се не сматра опасним, односно смртоносним. Запослени у Дому су предузели све мере“, навео је Тиодоровић.

"Грип је за ових пар година од када се појавио изгубио потенциал, тако да он сад није озбиљнији од сезонског грипа и више нема опасности од пандемије", каже др Тиодоровић. Он објашњава да се код великог броја људи створио имунитет или тако што су га прележали или кад су примили вакцину.

"Сада највише обољевају деца која нису могла да створе имунитет. Ми тренутно немамо никакву посебно тешку ситуацију и немамо озбиљне слике обољевања", објашњава др Тиодоровић.

Тиодоровић додаје да је епидемија проглашена само у "Кулини" и да се стање прати. Он објашњава да се грип преноси ваздухом и додиром па да се због тога лако и шири, али објашњава да нема места паници јер ретко долази до компликација.

"Грип сам по себи није опасан, али опасност се састоји у компликацијама које он изазове. Тамо где се надовежу бактеријске инфекције или пад имунитета могу се јавити компликације", објашњава Тиодоровић.

Грип, према речима доктора, сада није опасан и код већине деце пролази са благо повишеном температуром и сувим кашљем за само неколико дана и додаје да стање није алармантно.

Професор доктор Бранислав Тиодоровић каже да нема страха од пандемије, јер је грип сезонског карактера и симптоми брзо јењавају.

Директор "Кулине" Горан Петковић каже да је у тој установи, у којој су смештена 363 лица, епидемија проглашена у једном од седам павиљона.

"То је уобичајна слика за ово доба године", каже директор Петковић.

 


# Горан Петковић дом Кулина епидемија Бранислав Тиодоровић Жарко Ранковић
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима