Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Dve nedelje od nesreće u rudniku "Soko" traje istraga

rss

15.04.2022. Južne vesti

Pre dve nedelje u rudniku mrkog uglja "Soko" kod Sokobanje nastradalo je osam rudara, a uzrok još nije utvrđen. Iz Osnovnog tužilaštva u Aleksincu navode da su veštaci pregledali jamu tog rudnika, kao i da očekuju da će u narednom periodu znati kako je došlo do nesreće.

Foto: Boban Rajković / N1

Deo jame rudnika mrkog uglja Soko obrušio se 1. aprila, poginulo je njih osam, a povređen 21 rudar. Iz Ministarstva su tada naveli da je trovanje metanom uzrok smrti preminulih rudara, ali istraga još traje.

Osnovno tužilaštvo u Aleksincu donelo je naredbu da se izvrši rudarsko-geološko veštačenje od strane Komisije veštaka pri Rudarsko geološkom fakultetu u Beogradu, koja je imenovala Komisiju koja je dana 12.4.2022. godine izvršila pregled lica mesta i od koje se u narednom periodu očekuje dostavljanje Nalaza i mišljenja, na osnovu kojeg će se utvrditi eventualni uzrok nastale nezgode - piše na sajtu Tužilaštva.

Dodaju da je od Zavoda za sudsku medicinu u Nišu zatraženo vršenje dodatne toksikološko-hemijske analize tkiva poginulih.

Tužilaštvo će u zavisnosti od napred prikupljenih materijala kao i nakon preduzimanja drugih dokaznih radnji za kojima se ukaže potreba, razmatrati da li je u konkretnom slučaju nastala nezgoda posledica događaja prouzrokovanog prirodnim delovanjem, ili je u pitanju ljudski faktor - piše u saopštenju.

I zaposleni u tom rudniku su još bez odgovora na mnoga pitanja. Rudar Milan Stojanović je nedavno rekao da su radnici uplašeni i da razmišljaju o otkazu, a situacija se ni sada nije promenila.

Trenutno ne znam šta se dešava, niko ništa ne priča. Ja sam na odmoru, neki rudari su takođe uzeli odmor, a neki bolovanje - kaže Stojanović.

Podsetimo, zbog pogibije rudara u opštinama Aleksinac, Sokobanja i Trgovište je 2. april bio proglašen za Dan žalosti.

Rudnik Soko kod sokobanjskog sela Čitluk je od otvaranja zadesilo nekoliko nesreća, a najveća se dogodila 16. januara 1998. godine kada je u jakoj eksploziji poginulo 29 rudara, a 27 povređeno.


# Sokobanja rudari Rudnik Soko istraga osnovno tužilaštvo
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima