Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Директору суде јер је радницима исплаћивао "минималац"

rss

20.02.2020. Блиц

Директор ЈКП Комуналне услуге из Алексинца Будимир Марковић и руководилац финансијског сектора Драгослава Живадиновић, негирали су данас пред Вишим судом у Нишу да су несавесним радом у служби приликом обрачуна плата запосленима оштетили ово предузеће за око 10,87 милиона динара.

Фото: архива

Суђење је пратило око 40 чистача, возача и других радника овог предузећа који су дошли у радним униформама како би подржали руководиоце сматрајући да ће ако буду осуђени, то бити пропаст за предузеће.

- Директора су оптужили да нам је незаконито подигао плате до висине минималца. Ако њега осуде ми ћемо морати годину дана да радимо без плате да бисмо вратили тај вишак који смо примали - кажу уплашени радници.

Оптужницом посебног одељења за сузбијање корупције ВЈТ у Нишу, Марковић и Живадиновићева се терете да су, од децембра 2014. до априла 2017. године, супротно Закону о привременом уређивању основица за обрачун И исплату плата код корисника јавних средстава обрачунавали увећане зараде, мењајући висину основице и увођењем нових елемената, чиме су оштетили ЈКП "Комуналне услуге" за поменути износ.

Марковић је пред судом негирао кривицу, истакавши да је 2012. године када је преузео предузеће дуг радницима, банкама и добављачима био 20 милиона динара да већ од 2013. године ова фирма све исплаћује уредно, без средстава из општинске касе.

- Обновљен је возни парк, имамо 12 возила старости 4,5 година, обавезе добављачима се исплаћују за један дан а зараде сваког месеца на време. Оптужен сам да сам оштетио фирму а вреднст њеног капитала је увећана за 250 милиона динара. Уз све то, цене према корисницма су на нивоу из 2012. године, а у 2018. години су још смањене за пет одсто. Предузеће и даље остварује годишњу добит од 15 до 20 милиона динара. Кривичне пријаве су израз љубоморе појединаца - рекао је Марковић, након чега је неколико радника аплаудирало.

Он је истакао да су зараде исплаћиване у складу са Програмом пословања који је усвајао Наџорни одбор, две општинске комисије, општинско веће и на крају Скупштина општине Алексинац. Марковић је навео да није оштетио фирму а да ако је неко оштећен то су радници, јер су им након налаза буџетске инспекције смањене зараде.

Живадиновићева је негирала кривицу и објаснила да је основни проблем настао јер је буџетски инспектор приликом контроле примењивао Закон о буџетском систему уместо Закона о јавним предузећима.

- Нисмо прекршили закон ни на који начин. Када је буџетски инспектор донео меру, пет пута смо га обавестили да не можемо да смањимо зараду испод минималне. Управни суд је по нашој тужби поништио његово решење, али је нам је истог дана доставио истоветно па смо покренули нови поступак и очекујемо судски исход ускоро, после 15 месеци. Међутим, како жалба не задржава решење, бил смо принуђени да спроведено решење инспектора и смањимо плату радницима, па 82 запослена примају испод минималца - објаснила је она.

Адвокат одбране Зоран Митић истакао је да је СО Алексинац дала саглчасност на програме пословања овог ЈКП у поменутом период, у склопу кога је и финансијски план. Он је нагласио да је након што су им по налогу буџетске инспекције смањене плате, радници тужили предузеће и да је Апелациони суд пресудио у њихову корист, што је у супротности са налазима буџетске инспекције. Суђење се наставља 9.марта.

Радници уз директора: "Гладовали смо док он није дошао"

Радник Драган Јојић каже да је стотинка запсолених у овом ЈКП спремно да ступи у штрајк упозорења испред општине у Алексинцу.

- Дошли смо да бранимо интерес наше фирме и директора који нас води у боље сутра. Хоће да нам смене директора, то не може тако. Плате су нам испод минималца па наша фирма дотира до минималца - каже Јојић.

Чистач Иван Милићевић наводи да тренутно прима плату 23.000 динара која је после смањења, испод минималца.

Возач Бојан Миловановић сматра да је поступак против директора неправда.

- Када је дошао 2012. године каснила је плата. Ово је све намонтирано, једино је у нашу фирму је послат тај буџетски инспектор. Ако је неко оштећен, ми смо оштећени од стране општине и буџетског инспектора јер нам 13. плата није дата а зараде су смањене испод минималца. Имам колегу који је примио 23.000 динара. Ми све послове обављамо дан за дан, нико се није пожалио на наше услуге - наводи Миловановић.

Аутор: Бранко Јаначковић / Извор


# Драгослав Живадиновић Будимир Марковић суд општинско веће Комуналне услуге ЈП
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима