Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Буџет општине није био оштећен због исплате плата у ЈКП

rss

10.03.2020. Бета

Суђење директору ЈКП „Комуналне услуге“ из Алексинца Будимиру Марковићу по тужби да је фирму оштетио за 10 милиона динара незаконитим повећањем плата радницима да би се достигао законити минимум, настављено је данас у Посебном одељењу за борбу против корупције Вишег суда у Нишу.

Буџет општине није био оштећен због исплате плата у ЈКП

Суђењу је присустовало и око 70 алексиначких комуналаца који су истакли да су ту „не због политике, већ због тога што сматрају да директор није направио никакав прекршај, већ им је само омогућио да примају минималац“.

Радници су такође казали да пружају безрезервну подршку директору јер је подигао предузеће које је било у пропасти, али да је очигледно да то сада некоме не одговара.

Директор Будимир Марковић је на претходном рочишту рекао да је општински буџетски инспектор од њега тражио да снизи плате за 10 одсто у доба „мера штедње“, што код већине није било могуће, јер су им плате већ биле око минималних.

Пошто су, појаснио је, имали сопствену зараду, у складу за Законом о јавним предузећима дотирали су зараде до „минималца“, како би легално пословали.

На другом рочишту саслушани су правница ЈКП „Комуналне услуге“, буџетски инспектор општине Алексинац, правобранилац из Алексинца и начелница Одељења за финансије општине Алексинац.

Правница Весна Лазаревић изјавила је да су зараде које је то предузеће исплаћивало од 2014. до 2017. године биле су складу са програмом и планом рада предузећа које је усвајало Општинско веће и Скупштина општине Алексинац.

„У оквиру плана и програма налазио се и план исплате зарада по месецима, а Градско веће и Скупштина нису имали никакве примедбе на програм и план рада. Осим тога да би зараде биле исплаћене сваког месеца се општини морао најпре да достави ЗИП образац, са укупном зарадом радника и зарадом директора, тако да је општина имала увид у исплату зарада“, изјавила је Лазаревић.

Начелница одељења за финансије општине Алексинац Драгана Јовановић казала је да од 2014. до 2017. године у ЈКП „Комуналне услуге“ ниједног месеца није прекорачена укупна „маса зарада“ предвиђена планом и програмом.

Правобранилац из Алексинца Далиборка Митић изјавила је на суђењу да се правобранилаштво у Алексинцу не придружује кривичном гоњењу, о чему је изјашњавање затражило Више јавно тужилаштво у Нишу, као и да ли је општина Алексинац претрпела штету.

„Након консултација са председником општине Алексинац и запосленима у финансијама те општине утврђено да буџет општине није оштећен зато што се плате запосленима у предузећу Комуналне услуге не исплаћују из буџета, већ из сопствених прихода те фирме“, рекла је Митић.

Суђење директору Будимиру Марковићу биће настављено 29. априла, а у међувремену ће бити урађено додатно финансијско вештачење које треба да покаже да ли су исплаћене плате одступале од оних предвиђених програмом и планом предузећа.


# Будимир Марковић суд општинско веће Комуналне услуге ЈП суђење
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима