Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Direktoru sude jer je radnicima isplaćivao "minimalac"

rss

20.02.2020. Blic

Direktor JKP Komunalne usluge iz Aleksinca Budimir Marković i rukovodilac finansijskog sektora Dragoslava Živadinović, negirali su danas pred Višim sudom u Nišu da su nesavesnim radom u službi prilikom obračuna plata zaposlenima oštetili ovo preduzeće za oko 10,87 miliona dinara.

Foto: arhiva

Suđenje je pratilo oko 40 čistača, vozača i drugih radnika ovog preduzeća koji su došli u radnim uniformama kako bi podržali rukovodioce smatrajući da će ako budu osuđeni, to biti propast za preduzeće.

- Direktora su optužili da nam je nezakonito podigao plate do visine minimalca. Ako njega osude mi ćemo morati godinu dana da radimo bez plate da bismo vratili taj višak koji smo primali - kažu uplašeni radnici.

Optužnicom posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije VJT u Nišu, Marković i Živadinovićeva se terete da su, od decembra 2014. do aprila 2017. godine, suprotno Zakonu o privremenom uređivanju osnovica za obračun I isplatu plata kod korisnika javnih sredstava obračunavali uvećane zarade, menjajući visinu osnovice i uvođenjem novih elemenata, čime su oštetili JKP "Komunalne usluge" za pomenuti iznos.

Marković je pred sudom negirao krivicu, istakavši da je 2012. godine kada je preuzeo preduzeće dug radnicima, bankama i dobavljačima bio 20 miliona dinara da već od 2013. godine ova firma sve isplaćuje uredno, bez sredstava iz opštinske kase.

- Obnovljen je vozni park, imamo 12 vozila starosti 4,5 godina, obaveze dobavljačima se isplaćuju za jedan dan a zarade svakog meseca na vreme. Optužen sam da sam oštetio firmu a vrednst njenog kapitala je uvećana za 250 miliona dinara. Uz sve to, cene prema korisnicma su na nivou iz 2012. godine, a u 2018. godini su još smanjene za pet odsto. Preduzeće i dalje ostvaruje godišnju dobit od 15 do 20 miliona dinara. Krivične prijave su izraz ljubomore pojedinaca - rekao je Marković, nakon čega je nekoliko radnika aplaudiralo.

On je istakao da su zarade isplaćivane u skladu sa Programom poslovanja koji je usvajao Nadžorni odbor, dve opštinske komisije, opštinsko veće i na kraju Skupština opštine Aleksinac. Marković je naveo da nije oštetio firmu a da ako je neko oštećen to su radnici, jer su im nakon nalaza budžetske inspekcije smanjene zarade.

Živadinovićeva je negirala krivicu i objasnila da je osnovni problem nastao jer je budžetski inspektor prilikom kontrole primenjivao Zakon o budžetskom sistemu umesto Zakona o javnim preduzećima.

- Nismo prekršili zakon ni na koji način. Kada je budžetski inspektor doneo meru, pet puta smo ga obavestili da ne možemo da smanjimo zaradu ispod minimalne. Upravni sud je po našoj tužbi poništio njegovo rešenje, ali je nam je istog dana dostavio istovetno pa smo pokrenuli novi postupak i očekujemo sudski ishod uskoro, posle 15 meseci. Međutim, kako žalba ne zadržava rešenje, bil smo prinuđeni da sprovedeno rešenje inspektora i smanjimo platu radnicima, pa 82 zaposlena primaju ispod minimalca - objasnila je ona.

Advokat odbrane Zoran Mitić istakao je da je SO Aleksinac dala saglčasnost na programe poslovanja ovog JKP u pomenutom period, u sklopu koga je i finansijski plan. On je naglasio da je nakon što su im po nalogu budžetske inspekcije smanjene plate, radnici tužili preduzeće i da je Apelacioni sud presudio u njihovu korist, što je u suprotnosti sa nalazima budžetske inspekcije. Suđenje se nastavlja 9.marta.

Radnici uz direktora: "Gladovali smo dok on nije došao"

Radnik Dragan Jojić kaže da je stotinka zapsolenih u ovom JKP spremno da stupi u štrajk upozorenja ispred opštine u Aleksincu.

- Došli smo da branimo interes naše firme i direktora koji nas vodi u bolje sutra. Hoće da nam smene direktora, to ne može tako. Plate su nam ispod minimalca pa naša firma dotira do minimalca - kaže Jojić.

Čistač Ivan Milićević navodi da trenutno prima platu 23.000 dinara koja je posle smanjenja, ispod minimalca.

Vozač Bojan Milovanović smatra da je postupak protiv direktora nepravda.

- Kada je došao 2012. godine kasnila je plata. Ovo je sve namontirano, jedino je u našu firmu je poslat taj budžetski inspektor. Ako je neko oštećen, mi smo oštećeni od strane opštine i budžetskog inspektora jer nam 13. plata nije data a zarade su smanjene ispod minimalca. Imam kolegu koji je primio 23.000 dinara. Mi sve poslove obavljamo dan za dan, niko se nije požalio na naše usluge - navodi Milovanović.

Autor: Branko Janačković / Izvor

Komentara: 6


# Dragoslav Živadinović Budimir Marković sud opštinsko veće Komunalne usluge JP
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+12) (-2)

  Ma da bre! 20.02.2020.
  A jel bili autobusi kad su vec dosli organizovano? I ko im platio put? A ko dnevnice za podrsku? A gde su im metle i kante kad vec dosli u radne uniforme? E Budo...

 • (+3) (-12)

  KOME SMETA BUDA MARKOVIC ? 21.02.2020.
  Direktor Buda smeta SAMO ostacima bivseg rezima (DS/DSS/SPS) kojih danas ima na mnogim nacelnickim i na ostalim vaznim pozicijama mestima u SO Aleksinac. Naravno, svi oni "preletece" opet na drugu stranu kad dodje vreme - samo je pitanje trenutka, vec vidjeno.

 • (+14) (-1)

  GORDANA - Da nje tužno, bilo bi smešno !? 21.02.2020.
  Joooj, samo kad se setim koliko su Dragan Milojević (Čekenda, bivši i "večiti" sekretar SO Aleksinac) i Dalibor Marković (trenutno, neki "veliki" načelnik, čovek avanzovao...) oni pljuvali SNS i svim silama želeli da sačuvaju prethodnu (DSS) vlast, do nivoa fizičkog obračuna ... Ali, preko noći, eto njih u SNS-u, i to baš u trenutku kada je SNS preuzela vlast - da nije tužno, bilo bi smešno ? Do kada ? Blago SNS-u sa takvim ("proverenim") kadrovima !

 • (+12) (-)

  PRAVDA ZA ČEKENDU 21.02.2020.
  Taj je 10 i više godina sekretar Skupštine opštine Aleksinac. Taj je promenio nekoliko vlasti samo da bi o(p)stao u vlasti.... Živim za dan kada će on izdati SNS i opet biti uz neku novu vlast, sve tako do penzije. Blago nama sa takvima (kameleonima) !

 • (+9) (-2)

  Čekenda za predsednika 21.02.2020.
  Čekenda je jedini koji može SVE ujediniti. On je čovek koji je bio u svim prethodnnim vlastima i sada jeste uz aktuelnu (SNS) vlast. A ako se slučajno vlast promeni - eto njega opet tamo, uvek tamo gde treba !

 • (+) (-3)

  Gordana 24.02.2020.
  Samo neka je bolje u Aleksincu imate moju podrsku!


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima