Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Bolnica dobija opremu, ali ne i tehničare

rss

24.12.2012. Izvor: RTS, B92, Aleksinac.Net

Zdravstveni centar Aleksinac u prethodnom periodu dobio je vrednu opremu iz donacije.
Međutim, jedan deo te opreme nije u funkciji jer nedostaju tehničari.

U ovu zdravstvenu ustanovu danas je stigao inkubator u okviru kacije "Bitka za bebe"

Bolnica dobija opremu, ali ne i tehničare

Nov savremeni mamograf već godinu dana stoji ispravan u aleksinačkom Zdravstvenom centru, dok svakodnevno žene iz Aleksinca, Ražnja i Sokobanje putuju za Niš radi mamografije ili odustaju od takvog pregleda čekajući jednostavniju proceduru.

"Na mamograf nisam išla, bila sam na ultrazvuku, ali išla bih da je dostupnije, da je u Aleksincu", kaže jedna pacijentkinja.

Razlog ovakvoj situaciji je nedovoljan broj radioloških tehničara u Zdravstvenom centru Aleksinac. Dvojica tehničara obučena su za rad na mamografu, ali su svi puno radno vreme angažovani na rendgen aparatima.

Nenad Jocić, viši radiološki tehničar kaže da rade u dve smene.

"Dnevno prođe ovde po 50 do 70 pacijenata, ali zbog zračenja i ograničenog broja pacijenata nismo u mogućnosti da radimo i da se više zračimo nego što je dozvoljeno zakonom", dodaje on.

Broj zaposlenih, kažu ovde, određuje Ministarstvo zdravlja, i bez saglasnosti Ministarstva nova zapošljavanja nisu moguća.

Direktor Zdravstvenog centra Aleksinac Goran Dželadinović kaže da je kadrovski problem u tome što, po odluci Ministarstva zdravlja, imaju pet, a potrebno im je, kako kaže, najmanje sedam rentgen tehničara da bi mamograf mogao da radi i da bi mogla da radi cela služba za tri opštine.

Ovde očekuju pozitivan odgovor ministarstva. Do tada, žene iz ovog kraja pregledaće se u Nišu. To, kažu na niškoj radiologiji, ne pravi velike gužve - na pregled se čeka od sedam do osam dana. Takva situacija, međutim, izmeniće se sa uvođenjem obaveznog redovnog pregleda dojki.

Broj malignih oboljenja u aleksinačkoj opštini je u porastu. Od karcinoma dojke svake godine u Srbiji umre oko 1.900 žena. One na pregled uglavnom odlaze u kasnoj fazi bolesti.

 

Nastavak "Bitke za porodilišta"

Akcija Bitka za porodilišta Fonda B92 nastavljena je i danas - bolnica u Aleksincu je dobila novi inkubator.

Opštoj bolnici Zdravstvenog centra u Aleksincu je isporučen novi inkubator čiju je nabavku svojom donacijom omogućila kompanija Šnajder elektrik Srbija. U prisustvu predstavnika Fonda B92, novi inkubator je u ime kompanije uručio Mihajlo Mrđa, direktor Sektora za zgradarstvo.

"Učešće u stvaranju boljih uslova za sve novorođene bebe, predstavlja veliku privilegiju ne samo za kompaniju Šnajder elektrik već i za sve njene zaposlene koji na taj način brinu o našim najmlađima", izjavio je Mrđa.

Dr Smiljana Kostić, pedijatar odeljenja ginekologije Opšte bolnice Aleksinac, zahvalila se prisutnima na donaciji i poželela im mnogo sreće u nastavku akcije "Bitka za porodilišta".

Za potpuno opremanje ove ustanove potrebno je nabaviti još reanimacioni i porođajni sto, ultrazvučni aparat, pulsni oksimetar, lampu za fototerapiju, monitor za praćenje životnih funkcija i infuzione pumpe.


Građanima Aleksinca nije jasno kako aleksinačka bolnica ima plaćenog predsednika upravnog odbora, a nema dovoljno lekara i obučenih tehničara. Svakodnevna gužva na hiruškom i ortopedskom odeljenju to potvrđuju, a nije mali broj onih koji moraju da idu u Niš zbog elementarnih specijalističkih pregleda.

 

Komentara: 3


# Goran Dželadinović radno vreme Opšta bolnica
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  Igor 28.12.2012.
  Vec sam pisao o svim malverzacijama prethodnog i sadasnjeg rukovodstva bolnice u Alekinsuc, i to sam pisao sa pozicije nekoga ko je radio i otisao zbog nemogucnosti bilo kakvog strucnog, profesionalnog napredovanja. I naravno niko nije hteo to da objavi, pa sada pitam da li je moguce da se urednici aleksinackih sajtova plase lekara u provinciji?

 • (+0) (-0)

  Milorad 28.12.2012.
  Pa jel da umremo da bi Grujica primao dve plate, kao predsednik so aleksinac i predsednik uo zc. Sramota Grujice. Kupio si fakultetsku diplomu, skupa kola... skloni se, aman! Uzgred razumeđ se u pravo ko ja u astronomiju.

 • (+0) (-0)

  Natalitet 30.12.2012.
  Grujice, dok primaš tu platu i dnevnice, seti se ovoga: http://www.aleksinac.net/vesti/sestre-kupuju-bebi-opremu.html
  Sramoto jedna, samo znaš da se slikaš, tvojih slika prepun fejsbuk


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima