Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Боље водоснабдевање у “сиромашним општинама”

rss

29.10.2009. ТАНЈУГ

Министарка за национални инвестициони план Верица Калановић најавила је данас да ће у општинама Лесковац, Врање, Јагодина, Пирот, Алексинац и Трстеник бити побољшано водосанабдевање средствима Владе Немачке и кредитом Немачке развојне банке (KfW), у износу од 30,28 милиона евра.

Калановићева је данас у Влади Србије потписала са КфW-ом и представницима тих општина, у којима живи више од пола милиона становника, записник о намерама за учешће у Програму "Водосабдевање у општинама средње величине у Србији".

Она је навела да ће средства за извођење прве фазе програма у тих шест општина обезбедити Влада Немачке донацијом од око 13 милиона евра и из кредита KfW-а у износу од око 17 милиона евра.

"Што су општине и градови мањи и сиромашнији проблеми су већи, комунални системи су девастиранији и активности морају да буду обимније", изјавила је министарка.

Калановићева је истакла да се морају обезбедити довољне количине воде задовољавајућег квалитета у тим општинама, као и да ће кроз прогам бити откривени проблеми у водоснабдевању, ојачана комунална предузећа и решен проблем отпадних вода.

Она је навела да ће успостављањем квалитетног система водоснабдевања током целе године у тим општинама бити ојачана привреда и повећан обим инвестиција.

Министарка је рекла да је прва фаза тог пројекта успешно окончана у осам градова - Краљеву, Лозници, Шапцу, Смедереву, Сремској Митровици, Вршцу, Панчеву и Сомбору, који је такође финансирала Влада Немачке донацијом од око 10 милиона евра.

Представник KfW-а Вернер Клингер је изјавио да је прогам проширен управо због постигнутог успеха у осам градова и да ће у шест нових бити примењен исти концепт.

Клингер је рекао да је од 2000. године KfW као најважнији донатор у сектору водоснабдевања дао локалним самоуправама у Србији 140 милиона евра, а да укупна њихова помоћ Србији износи 750 милиона евра.

Коментара: 0


# општина вода донација водовод KFW банка Верица Калановић
@ 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима