Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Bolje vodosnabdevanje u “siromašnim opštinama”

rss

29.10.2009. TANJUG

Ministarka za nacionalni investicioni plan Verica Kalanović najavila je danas da će u opštinama Leskovac, Vranje, Jagodina, Pirot, Aleksinac i Trstenik biti poboljšano vodosanabdevanje sredstvima Vlade Nemačke i kreditom Nemačke razvojne banke (KfW), u iznosu od 30,28 miliona evra.

Kalanovićeva je danas u Vladi Srbije potpisala sa KfW-om i predstavnicima tih opština, u kojima živi više od pola miliona stanovnika, zapisnik o namerama za učešće u Programu "Vodosabdevanje u opštinama srednje veličine u Srbiji".

Ona je navela da će sredstva za izvođenje prve faze programa u tih šest opština obezbediti Vlada Nemačke donacijom od oko 13 miliona evra i iz kredita KfW-a u iznosu od oko 17 miliona evra.

"Što su opštine i gradovi manji i siromašniji problemi su veći, komunalni sistemi su devastiraniji i aktivnosti moraju da budu obimnije", izjavila je ministarka.

Kalanovićeva je istakla da se moraju obezbediti dovoljne količine vode zadovoljavajućeg kvaliteta u tim opštinama, kao i da će kroz progam biti otkriveni problemi u vodosnabdevanju, ojačana komunalna preduzeća i rešen problem otpadnih voda.

Ona je navela da će uspostavljanjem kvalitetnog sistema vodosnabdevanja tokom cele godine u tim opštinama biti ojačana privreda i povećan obim investicija.

Ministarka je rekla da je prva faza tog projekta uspešno okončana u osam gradova - Kraljevu, Loznici, Šapcu, Smederevu, Sremskoj Mitrovici, Vršcu, Pančevu i Somboru, koji je takođe finansirala Vlada Nemačke donacijom od oko 10 miliona evra.

Predstavnik KfW-a Verner Klinger je izjavio da je progam proširen upravo zbog postignutog uspeha u osam gradova i da će u šest novih biti primenjen isti koncept.

Klinger je rekao da je od 2000. godine KfW kao najvažniji donator u sektoru vodosnabdevanja dao lokalnim samoupravama u Srbiji 140 miliona evra, a da ukupna njihova pomoć Srbiji iznosi 750 miliona evra.

Komentara: 0


# opština voda donacija vodovod KFW banka Verica Kalanović
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima