Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Алексинац прва станица „информатичког ауто-пута“

rss

31.10.2016. Блиц, еКапија

Општина Алексинац изабрана је за пилот пројекат ALL–IP трансформације, чиме ће отпочети модернизација информационо-телекомуникационе инфраструктуре широм Србије.

Генерални директор Телекома Србија Предраг Ћулибрк и председник општине Алексинац Ненад Станковић

Завршним радовима на унапређењу инфраструктуре на територији општине Алексинац компанија Телеком Србија омогућила је грађанима Алексинца знатно бржи фиксни интернет. Општина Алексинац изабрана је за пилот пројекат ALL–IP трансформације чиме ће отпочети модернизација информационо-телекомуникационе инфраструктуре широм Србије. Вредност инвестиционих улагања у пилот пројекат износила је 1.600.000 евра.

„Одабрали смо општину Алексинац за почетак реализације пројекта осавремењивања фиксне инфраструктуре и драго нам је што ће Алексинчани бити у прилици да упознају све предности брзог интернета. Циљ нам је да овом инвестицијом значајно подигнемо квалитет мреже и брзину интернета у више од милион домаћинстава широм Србије. Телекомуникациона инфраструктура којом Телеком Србија располаже је значајан ресурс који издваја нашу компанију дајући јој знатну предност у имплементацији савремених пословних решења“, изјавио је Предраг Ћулибрк, генерални директор Телекома Србија поводом завршетка пилот пројекта модернизације мреже.

Компанија Телеком Србија покренула је највећи инфрастурктурни пројекат у сарадњи са компанијом Huawei, а поред бољег корисничког искуства ова инвестиција ће имати позитиван утицај и на развој привреде и унапређење пословног амбијента у Србији.

„Веома смо поносни што је Алексинац прва општина у Србији која је добила бржи интернет. Модернизација фиксне мреже омогућиће квалитетнију телекомуникациону инфраструктуру у граду, чиме ће Алексинац постати привлачнији за нове инвестиције. То ће значајно утицати на развој локалне привреде, као и квалитет живота свих грађана“, изјавио је Ненад Станковић, председник општине Алексинац.

Реализација пилот пројекта на подручју општине Алексинац трајала је пет месеци и за то време положено је 52 км оптичких траса и 15 км бакарних каблова. На тај начин ова модерна телекомуникациона инфраструктура је стигла до више од 10.000 домаћинстава, па линија која је раније могла да понуди само фиксну телефонију, данас пружа услугу интернета до 100 мегабита у секунди, као и мултимедијалне сервисе мтс телевизије.

Алексинац је и раније у историји био пионир у пољу телекомуникација. Пре више од 160 година одатле је послат први телеграм за Београд чиме се, само једанаест година након успостављене телеграфске везе у САД-у, у Србији формирао систем преноса података који је у то време био најмодернији у свету.


# председник општине општина пошта Ненад Станковић интернет телеграф Телеком Србија комуникације Предраг Ћулибрк Ненад Ћулибрк
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима