Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Изложба „160 година телеграфа у Србији” у Алексинцу

rss

20.09.2015. pttmuzej.rs

Изложба ПТТ музеја „160 година телеграфа у Србији” отворена је 15. септембра у Завичајном музеју Алексинац – галерији Центра за културу и уметност у Алексинцу

Изложба „160 година телеграфа у Србији” у Алексинцу

На изложби је приказано 79 експоната који илуструју почетке телеграфије у Србији (Морзеови телеграфски апарати, релеа, тастери, изолатори) и оригинална документа и фотографије која се односе на рад поште и телеграфа у Алексинцу, који је у 19. веку био важно погранично место, са поштом, карантином и царином.

Због значаја Алексинца у то време, прва телеграфска линија у Србији за унутрашњи и међународни телеграфски саобраћај, као важна комуникациона веза између Европе и Истока, изграђена је управо између Београда и Алексинца.

Уз оригиналне експонате постављено је и 13 плаката, са фотографијама и текстовима у вези са првим телеграфским линијама и развојем телеграфије у 19. и 20. веку, уз осврт на значајне личности из те области.

Пошта Србије ове године изложбом „160 година телеграфа у Србији” обележава значајан датум у историји телеграфије која представља најранији организовани систем брзе комуникације на даљину.

Изложба „160 година телеграфа у Србији”

Првим телеграмом, који је 3. априла 1855. године послат из Крагујевца за Београд у 12 сати и 45 минута, започет је телеграфски саобраћај. Само осам дана касније послата је прва депеша из Алексинца за Београд, а након тога телеграфске станице добијају и Јагодина, Неготин, Смедерево, Књажевац Пожаревац, Неготин, Шабац, Чачак... Изложба ће трајати до 15. октобра, а радно време Музеја је од 8 до 20 часова.


# Београд саобраћај пошта фотографија радно време изложба Завичајни музеј ПТТ телеграф комуникације
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима