Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

ПК "Железничар": Трем на Сувој Планини

rss

23.02.2015.

Минули викенд, био је врло занимљив за планинаре!
Прави празник за све оне који воле планинарење - Републичка планинарска акција ЗИМСКИ УСПОН НА ТРЕМ.

ПК "Железничар": Трем на Сувој Планини

Трем је највиши врх Суве планине (1804 мнв) и веома је атрактиван за планинарење из много разлога ! Велика висинска разлика, стрми одсеци са литицама и врх без жбунасте вегетације и шума, само су неки од разлога због којих планинари одлазе на ову планину и пењу њен највиши врх .

Као и ранијих  тако и ове године планинари су се окупили у великом броју ( око 1300 из 89 планинарских удружења ), како из земље тако и из суседних држава (Бугарске, Македоније, БиХ и Румуније).

Отварање планинарске акције било је у Доњој Студени а почетак успона са неколико локација између Горње Студене и Бојаниних Вода. Чланови Планинарског  клуба  ЖЕЛЕЗНИЧАР  из Алексинца су за почетак свог успона одабрали паркинг који се налази на 600 мнв. Стаза је одавде водила преко Бојаниних вода (860 мнв) и Девојачког гроба (1300 мнв) до врха (Трем – 1804 мнв).

Временски услови у доњем делу стазе (до превоја и венца) били су идеални а у горњем делу стазе, јак ветар је стварао непријатан осећај. Стаза је у нижим деловим планине била под снегом и у већем делу залеђена, што је отежавало кретање и у неколико случаја довело до повреда.

Након завршетка акције организована је планинарска забава и подела ручка.


# планинари Железничар (план. др.) Сува планина
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима