Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

PK "Železničar": Trem na Suvoj Planini

rss

23.02.2015.

Minuli vikend, bio je vrlo zanimljiv za planinare!
Pravi praznik za sve one koji vole planinarenje - Republička planinarska akcija ZIMSKI USPON NA TREM.

PK "Železničar": Trem na Suvoj Planini

Trem je najviši vrh Suve planine (1804 mnv) i veoma je atraktivan za planinarenje iz mnogo razloga ! Velika visinska razlika, strmi odseci sa liticama i vrh bez žbunaste vegetacije i šuma, samo su neki od razloga zbog kojih planinari odlaze na ovu planinu i penju njen najviši vrh .

Kao i ranijih  tako i ove godine planinari su se okupili u velikom broju ( oko 1300 iz 89 planinarskih udruženja ), kako iz zemlje tako i iz susednih država (Bugarske, Makedonije, BiH i Rumunije).

Otvaranje planinarske akcije bilo je u Donjoj Studeni a početak uspona sa nekoliko lokacija između Gornje Studene i Bojaninih Voda. Članovi Planinarskog  kluba  ŽELEZNIČAR  iz Aleksinca su za početak svog uspona odabrali parking koji se nalazi na 600 mnv. Staza je odavde vodila preko Bojaninih voda (860 mnv) i Devojačkog groba (1300 mnv) do vrha (Trem – 1804 mnv).

Vremenski uslovi u donjem delu staze (do prevoja i venca) bili su idealni a u gornjem delu staze, jak vetar je stvarao neprijatan osećaj. Staza je u nižim delovim planine bila pod snegom i u većem delu zaleđena, što je otežavalo kretanje i u nekoliko slučaja dovelo do povreda.

Nakon završetka akcije organizovana je planinarska zabava i podela ručka.

Komentara: 0


# planinari Železničar (plan. dr.) Suva planina
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima