Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

ПК "Железничар": Гледићке планине

rss

08.04.2016.

У низу важних планинарских дешавања претходног викенда, посебно место заузима Републичка планинарска акција која је одржана на Гледићким планинама у организацији ПСД ЉУКТЕН из Трстеника и Планинарског савеза Србије.

ПК "Железничар": Гледићке планине

Поштујући значај ове акције чланови  ПК ЖЕЛЕЗНИЧАР из Алексинца су се на прави начин укључили у овај најважнији планинарски догађај у Србији.

Ова планинарска акција је била јубиларна, јер се одржава већ 20 година заредом на Гледићким планинама, са циљем који подразумева успон на највиши врх планине Самар (922 мнв), али и упознавање подгорине планине која је веома богата културно историјским споменицима. Међу поменутим историјским објектима, свакако највећи значај имају манастири Љубостиња (XIV в) и Каленић (XV в).

Леп и сунчани априлски дан омогућио је великом броју планинара да у потпуности доживе чари ове планине.

Планинарска акција је отворена у центру Трстеника, да би се за кратко време колона аутобуса и аутомобила упутила ка селу Лободер, одакле се кренуло на стазу. Након трочасовног пешачења колона планинара је стигла до највише тачке планине (Самар 922 мнв). Након лепог дружења на врху планине, планинари су кренули према селу Горњи Дубич, где се  акција завршавала.

Завршетак акција подразумевао је: поделу захвалница, добру музику коју нам је подарио рокерски бенд из Трстеника и на крају заслужени ручак.

У овој планинарској акцији учествовало је 750 планинара из целе Србије а међу њима и 11 из алексиначког  Железничара .


# аутомобил планинари Железничар (план. др.) Гледићке планине
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима