Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

ПК "Железничар": Стара планина (Калуђерски водопади)

rss

09.04.2016.

У недељи иза нас, било је пуно планинарских активности које су обогатиле овај период и члановима ПК ЖЕЛЕЗНИЧАР из Алексинца понудиле много лепих тренутака на просторима ближе или даље околине.

ПК "Железничар": Стара планина (Калуђерски водопади)

Поред важних планинарских активности, о којима смо писали, свакако посебну пажњу заслужују и оне које су се дешавале и у данима између два викенда.

Прва планинарска тура је организована на Старој планини и на њеним западним и југозападним падинама. Полазна тачка за учеснике ове акције био је планинарски дом на Бабином Зубу, одакле се колона кретала силазном путањом према подножју, до горњег тока Калуђерске реке и истоимених водопада који су се формирали на стрмим теренима којима протиче ова река, испод самог Миџора, највише тачке Старе планине у Србији.

Водопади су јединствени по висини на којој се налазе (1963 мнв) али и по паду од 232 м. Након дуже паузе планинари су наставили до Бабиног зуба, обилазећи бисере Старе планине, познате као „Три кладанца”.

Током ове планинарске акције савладана је висинска разлика од 967 м, а дужина стазе је била 15 км.

Оно што је свакако вредно помена, то је и одлазак до Бугарске и Белоградчика, симпатичног градића на северозападу земље, који је познат по јединственом окружењу које почиње већ на периферији насеља а чине га стене које су јединствене по изгледу.  

 

У низу важних планинарских дешавања претходног викенда, посебно место заузима Републичка планинарска акција која је одржана на Гледићким планинама у организацији  ПСД ЉУКТЕН из Трстеника и Планинарског савеза Србије.

Поштујући значај ове акције чланови  ПК ЖЕЛЕЗНИЧАР из Алексинца су се на прави начин укључили у овај најважнији планинарски догађај у Србији.

Ова планинарска акција је била јубиларна, јер се одржава већ 20 година заредом на Гледићким планинама, са циљем који подразумева успон на највиши врх планине Самар ( 922 мнв ), али и упознавање подгорине планине која је веома богата културно историјским споменицима. Међу поменутим историјским објектима , свакако највећи значај имају манастири Љубостиња ( XIV в ) и Каленић ( XV в ).

Леп и сунчани априлски дан омогућио је великом броју планинара да у потпуности доживе чари ове планине.

Планинарска акција је отворена у центру Трстеника, да би се за кратко време колона аутобуса и аутомобила упутила ка селу Лободер, одакле се кренуло на стазу. Након трочасовног пешачења колона планинара је стигла до највише тачке планине ( Самар 922 мнв ). Након лепог дружења на врху планине, планинари су кренули према селу Горњи Дубич, где се  акција завршавала.

Завршетак акција подразумевао је: поделу захвалница, добру музику коју нам је подарио рокерски бенд из Трстеника и на крају заслужени ручак.

У овој планинарској акцији учествовало је 750 планинара из целе Србије а међу њима и 11 из алексиначког  Железничара .


# аутомобил планинари Железничар (план. др.) Стара планина Трстеник
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима