Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Максимиум и минимум летачке опреме?

rss

21.08.2007. З. Маринковић


Човек није птица и не може да лети. Неки људи направе крила и науче да мисле као птица, па доживе летење.
Други људи хоће да лете, купе крила и неће да проучавају птичији лет. Зато купују разна помоћна средства, нарочито ако је налепљена шарена налепница и пише бомбаст назив. Јефтиније и безбедније је, да се љуљају у столици са слушалицама на ушима...

Članak Roba Whittalla o letenju bez variometra. Zar ga zaista trebamo?

Lani sam izgubio vario i nekako mi nije uspjelo nabaviti drugog. U početku sam žalio i bio uvjeren kako sam jako ovisan o njegovoj pomoći. Sad uživam u letenju bez njega i ne namjeravam kupiti drugi.

Otkako letim bez varia,postao sam dojmljiviji za gibanje i osjecaj zraka okolo mene.Vjerovali ili ne,taj mi osjecaj pomaže u jedrenju i pobirem se bolje nego ikada prije! Lakše nadem dizanja,zato što sam,umjesto da slušam vario,skoncentriran na šum vjetra mimo sjedala i špagica,te na svoje dojmove.

Kako vecina od nas leti s variom, nemamo vremena za analizu osjecaja i šuma vjetra u letenju. Zašto? Zato što vec znamo da se nešto dogada. Zato što nas ta mala kutijica piskom upozorava da smo u dizanju ili spuštanju. To znaci, da ne iskorištavamo cijelo potencijalno ozracje,zato što uopce nismo upotrijebili vlastiti um za obradu razlicitih dogadaja i osjecaja.

Pored toga,bez varia moraš mnogo više razmisliti o svojim odlukama,zato što se moraš odluciti pravilno,u suprotnome ceš iscuriti. Još je jedna pozitivna stvar, a to je da je bez te kutijice,koja neprestano pišti, tišina! To mi pomaže da se opustim i ako je baš turbulentan dan, onda sam bez buke varia samosvjesniji u žestokim uvjetima. Nevjerovatno koliko je slabiji osjecaj u mocnim divljim stupovima, kad ti vario tuli u uho u odnosu na šum vjetra i osjecaj dizanja.

Ne kažem da se morate odreci varia,no mislim da nije loše letjeti bez njega i ispiliti svoje znanje,bolje razumjeti tok zraka i kako padobran reagira nanj. Kad budete slijedeci put letjeli kakvog dobrog dana, iskljucite vario i probajte bez njega. Bit cete iznenadeni! U pocetku je cudno, no uskoro cete se osjecati dobro i samosvjesno.

Ne zaboravite da vas pri letenju sve što vas sili upotrebljavati mozak cini boljim pilotom. Vario vas na to ne sili,ali ga u letenju nadomješcuje. Vec sam mnogo puta cuo od raznih pilota,da su iscurili kad su im se ispraznile baterije ili se vario pokvario. Dajte, to je izgovor, ovisnost! Zato slijedeci put, kad bude prilika, probajte!
Sigurno je velik broj pilota koji nece htjeti letjeti bez svoje "duše", ali i velik broj ce biti bogato nagradeno.
Sretno i sigurno letenje,
Rob i ekipa


Izvor clanka: Ozone
Autor: Rob Whittall
Naslov originala: Hone the feeling
Prijevod sa slovenackog sa stranica http://www.drustvo-viharnik.si/MainSlo.htm

 

Коментара: 0


# опрема Зоран Маринковић параглајдинг
@


 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима