Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Летети као птица (1)

rss

24.02.2015. Милован Лонгинов, ХотСпорт

ЖЕЛИТЕ ЛИ НОВЕ ИЗАЗОВЕ? Ставите параглајдинг на листу – ово је прва лекција за Вас! (ФОТО) (ВИДЕО)

Редакција ХотСпорта, у својој рубрици Рекреативо посветиће пажњу и мање популаризованим спортовима који би дефинитивно могли да буду интересантни људима жељних нових изазова. Један од њих јесте и параглајдинг, а наш стручни дописник дефинитивно је права особа која на најбољи могући начин може да дочара лепоту овог спорта - Предраг Дудић - тим лидер нашег националног тима са недавног Светског првенства у Колумбији, са којег је за наше читаоце послао и сјајну видео репортажу.

Аутор: Милован Лонгинов

Predrag Dudic

У наредним данима, ХотСпорт ће за своје читаоце објавити неколико лекција, све пожељне ствари које је потребно да сазнате пре него што одлучите да се опробате у овом занимљивом спорту. Уколико имате авантуристички дух, волите нове изазове, желите да на разне начине победите себе и дозволите себи самима да откријете нешто ново, онда је параглајдинг нешто што мора да се нађе на Вашој листи.

Стручни гост наше редакције, Предраг Дудић је двоструки државни првак, победник Лиге Србије, неколико међународних такмичења, дугогодишњи репрезентативац, и као што смо поменули, тим лидер националне селекције на недавном Светском првенству у Колумбији.

Први део приче нашег стручног дописника Предрага Дудића:

Да ли желите да летите баш као птица? 

Paraglajding 1

Онда пробајте параглајдинг. Параглајдинг је најмлађи ваздухопловни спорт. Настао је 80-тих у француским Алпима. Прва намена је била спуштање алпиниста са освојених врхова. Први параглајдери су импровизовани од падобрана. Међутим убрзо су се „глајдери“ развијали, тако да су данас моћне једрилице (летилице). Параглајдинг је најјефтинији вид летења, а уједно и најреалнији. То потврђују стари ваздухопловци, који су током каријере летели на многим врстама летилица. Тај осећај струјања ветра, могућност да приђете местима где људска нога никада није крочила, на буквално 2м, даје параглајдингу посебну драж (литице, водопади, глечери…).

Paraglajding 2

Параглајдером можете прелетети неколико стотина километара. То се постиже уз помоћ термалних струјања, баш као и птице (када видите птице да се врте у круг, оне користе термалне струје да повећају висину). Светски рекорд је 503км направљен у Јужној Африци. То је немогуће постићи у Србији због временских услова. Државни рекорд Србије је 186 км и држи га Жељко Овука, летом од Вршца до Ниша.

Како најлакше осетити параглајдинг?

Најлакши начин да осетите чари параглајдинга јесте да контактирате неког од наших познатих параглајдериста и опробате тандем лет са професионалцима. Са њима ћете се осетити као птица. Такав осећај никада у животу нисте осетили, ни приближно. Контакте можете наћи веома лако путем интернета. Да ли желите да дозивите тај осећај… одлучите сами!

Погледајте ове сјајне кадрове и лепоту коју можете да осетите уколико одлучите да се опробате у параглајдингу:

 


# параглајдинг летење Јастребац ПК Адреналин
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима