Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Безбедно летење и слетање меким крилом

rss

22.09.2006. З. Маринковић

Безбедно летење и слетање меким крилом

Основни услови за безбедно летење меким крилом (paraglajderom), су:

1. Знање

2. Психофизичко стање

3. Припрема

 Поштовање основних услова, смањује ризик.

Стање:

1. Недостатак стручне литературе, мали број стручних наставника и инструктора, упућују на самообразовање.

2. Општа оскудица, не здрава храна (прерађевине, конзерванси, обојене слатке водице...), никотин и алкохол, су опште прихваћени услови. Склоност, нерационалном понашању, заношењу и групном изживљавању (кафићи, стадиони...), омета здрав живот, развој и усавршавање.

3. Сваки лет је другачији и за сваки се треба припремити. Често нема услова за детаљну припрему и ослања се на знање и способност.

Последица је, велики број повреда.

Мали број удеса је последица неисправне опреме.

Техничку исправност опреме је компликовано утврдити, а у близини не постоји познат сервис. Зато смо освојили поступак испитивања крила.

Вршимо пробу јачине материјала (крпе), конца којим је шивено и пропустљивости ваздуха (порозност). Нема никаквих последица испитивања  на исправним крилима. Резултати су мерљиви и указују на употребно стање крила. Ако материјал није ослабио испод доње границе, а велика је пропустљивост ваздуха, вршимо импрегнацију раствором ацетатне целулозе. Немамо резултат отпорности на гљивице (буђ) и УВ зрачење, али смо потпуно отклонили порозност. Испитивање се наставља...

У сарадњи с фирмом ЕЛАН из Пријепоља, испитујемо лепак за крило. Тако ће убрзо, бити решем и проблем крпљења.

Због чињенице, да је већина крила набављена као половна, или расходована, позивамо летаче, да у Центру бесплатно утврде исправност.

Зоран Маринковић

063/204270

www.aero-edu.org

Коментара: 3


# Зоран Маринковић параглајдинг здрава храна
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  Dishi68 26.09.2006.
  "Због чињенице, да је већина крила набављена као половна, или расходована, позивамо летаче, да у Центру бесплатно утврде исправност."
  И ја имам баш такав проблем. Наиме набавио сам прото модел Nova Carbon Ser. Br. 19, а тек од броја 23 овај модел има DHV сертификат. Код мене је проблем што се крило без најаве подавије на левој страни у току мирног лета и то скоро поло&#

 • (+0) (-0)

  Zoran 08.10.2006.
  Asimetricno podvijanje u mirnom letu, uvek na istu stranu, je posledica nejednake duzine kanapa. Ako nije primetna razlika napadnog ugla krila u letu, verovatno je poslednji kanap, na ivici krila istegnut i promenjen je ugao USKE. Tada samom ivicom krilo, (zbog manjeg otpora i vece brzine) manje koci, ali je nestabilna ivica, jer malo vazduha PUMPA pod krilo. U tako nestabilnom stanju, je dovoljna mala razlika u pritisku i od ivice, krilo se smotava ka unutrasnjosti i moze, do polovine krila, naj cesce do trecine.
  Ta dva para, naj udaljenih kanapa odredjuju brzinu i stabilnost krilu.
  Ako se zeli veca brzina, formira se takav ugao da pruza manji otpor. Ne samo da ivice budu paralelne, nego cak da imaju negativan ugao, kao kod trpa automobila. Jasno je da zbog veceg pritiska ispod krila, ivice krila se sire, ali pri malom poremecaju spoljnjeg pritiska oko krila, moguce je da se krilo PODVIJE.
  Regulisanje guzine kanapa na kriticnom mestu (ivici krila)je vrlo ozbiljan zahvat i trba ga

 • (+0) (-0)

  Zoran 08.10.2006.
  Nastavak...
  uraditi pazljivo. Naj bolje u saradnji s proizvodjacem. Oni verovatno znaju sta su hteli, sta su napravili i kakve su letne karakteristike. Ako nije moguc radni kontakt, onda to treba ovde u CENTRU odraditi sistematski. Rezultat je uvek pozitivan, i letne karakteristike definisane.
  Zoran Marinkovic


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима