Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Одржана утакмица ветерана фудбала у част века победника

rss

07.12.2018. Божа Марковић

Недавно је у Љигу одржано фудбалско надметање најстаријих орлова, ветерана, у знак сећања на велике победе у Великом рату.

Одржана утакмица ветерана фудбала у част века победника

На меморијалном сусрету у знак сећања на победнике и пале у овом рату сусреле су се екипе ФК "Рајац" из Рајца и селекције "Ветерана Србије".

Био је то спектакл за памћење посвећен победама на Церу, Колубари, Врапчем Пољу, Кајмакчалану и другим стратиштима, али и својеврсни мементо мори многим српским жртвама у Првом светском рату. О томе су пред сусрет говорили фудблски ветерани бивше Југославије, академик професор др Слободан Нешковић, директор Центра за стратешка истраживања, академик професор др Радомир Биочанин, научни саветник Европског дефендолошког центра и ВД председник селекције "Ветерана Србије", Душан Пешић, Никодије - Коде Татовић, Божидар Ђорђевић и Раде Миловановић, који је за ову утакмицу дошао из Хамбурга.

Пре сусрета најстарији орлови одали су почаст настрадалима у Првом светском рату полагањем венца на споменик на падинама планине Рајац. У екипама је било и потомака учесника и погинулих ратника у Првом светском рату.

Велику захвалност дали су домаћини српским репрезентативцима за утакмицу на новоизграђеном игралишту у Кадиној луци, које је три пута плављено, рушено и поново подизано после катастрофалних поплава овог подручја.

На новоизграђеном терену који је овог пута био прекривен снегом, али по сунчаном времену надметали су се ривали ветерани екс Југославије и данас Србије, додуше нешто старији, са првом екипом домаћина, па је победа припала домаћинима. То је био 338. сусрет "Ветерана Србије", које су завршене са седам пораза, 5 нерешених сусрета и 326 победа.

Након утакмице уследио је протоколарни део. Подељена су признања, плакете, захвалница и повеље, а за најбољег играча проглашен је Никодије Татовић, фудбалер из времена последње Југославије.

И овог пута учесници ове врсне манифестације сетили су Жарка Милојевића- Жарета, оснивача, идејног вође ове селекције и аутора монографије о њој "Љубав која вечно траје".

На скупу је одређена делегација за посету вечној кући Жарка Милојевића у Горњем Љубешу и одавања почасти овом заслужном спортисти. У делегацију су изабрани Раде Биочанин, Весна Плочић, Раде Миловановић и Божа Марковић.

Договорене су нове активности и ревијалне, меморијалне и хуманитарне утакмице које ће се због зимског времена играти у халама.


# фудбал Божа Марковић - Несврћанин ветерани Душан Пешић Радомир Биочанин
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима