Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Održana utakmica veterana fudbala u čast veka pobednika

rss

07.12.2018. Boža Marković

Nedavno je u Ljigu održano fudbalsko nadmetanje najstarijih orlova, veterana, u znak sećanja na velike pobede u Velikom ratu.

Održana utakmica veterana fudbala u čast veka pobednika

Na memorijalnom susretu u znak sećanja na pobednike i pale u ovom ratu susrele su se ekipe FK "Rajac" iz Rajca i selekcije "Veterana Srbije".

Bio je to spektakl za pamćenje posvećen pobedama na Ceru, Kolubari, Vrapčem Polju, Kajmakčalanu i drugim stratištima, ali i svojevrsni memento mori mnogim srpskim žrtvama u Prvom svetskom ratu. O tome su pred susret govorili fudblski veterani bivše Jugoslavije, akademik profesor dr Slobodan Nešković, direktor Centra za strateška istraživanja, akademik profesor dr Radomir Biočanin, naučni savetnik Evropskog defendološkog centra i VD predsednik selekcije "Veterana Srbije", Dušan Pešić, Nikodije - Kode Tatović, Božidar Đorđević i Rade Milovanović, koji je za ovu utakmicu došao iz Hamburga.

Pre susreta najstariji orlovi odali su počast nastradalima u Prvom svetskom ratu polaganjem venca na spomenik na padinama planine Rajac. U ekipama je bilo i potomaka učesnika i poginulih ratnika u Prvom svetskom ratu.

Veliku zahvalnost dali su domaćini srpskim reprezentativcima za utakmicu na novoizgrađenom igralištu u Kadinoj luci, koje je tri puta plavljeno, rušeno i ponovo podizano posle katastrofalnih poplava ovog područja.

Na novoizgrađenom terenu koji je ovog puta bio prekriven snegom, ali po sunčanom vremenu nadmetali su se rivali veterani eks Jugoslavije i danas Srbije, doduše nešto stariji, sa prvom ekipom domaćina, pa je pobeda pripala domaćinima. To je bio 338. susret "Veterana Srbije", koje su završene sa sedam poraza, 5 nerešenih susreta i 326 pobeda.

Nakon utakmice usledio je protokolarni deo. Podeljena su priznanja, plakete, zahvalnica i povelje, a za najboljeg igrača proglašen je Nikodije Tatović, fudbaler iz vremena poslednje Jugoslavije.

I ovog puta učesnici ove vrsne manifestacije setili su Žarka Milojevića- Žareta, osnivača, idejnog vođe ove selekcije i autora monografije o njoj "Ljubav koja večno traje".

Na skupu je određena delegacija za posetu večnoj kući Žarka Milojevića u Gornjem Ljubešu i odavanja počasti ovom zaslužnom sportisti. U delegaciju su izabrani Rade Biočanin, Vesna Pločić, Rade Milovanović i Boža Marković.

Dogovorene su nove aktivnosti i revijalne, memorijalne i humanitarne utakmice koje će se zbog zimskog vremena igrati u halama.


# fudbal Boža Marković - Nesvrćanin veterani Dušan Pešić Radomir Biočanin
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima