Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Одржана 22. седница Општинског већа, усвојено Решење о финансирању спорта

rss

24.02.2017.

Данас је у сали Скупштине општине Алексинац одржана 22. седница Општинског већа општине Алексинац.

Одржана 22. седница Општинског већа, усвојено Решење о финансирању спорта

Седницом је председавао Ненад Станковић, председник општине. На дневном реду нашло се 7 тачака.

На основу предлога Комисије за спорт, коју чине представници локалне самоуправе и Спортског Савеза општине Алексинац, Општинско веће је усвојило Решење о одобравању и финансирању програма и пројеката којима се задовољавају потребе и интереси грађана у области спорта у општини Алексинац.

Прихваћено је да се у овој години из буџета општине за спорт издвоји 22 милиона и 830 хиљада динара, а највише новца, 4 милиона и 600 хиљада динара, добио је КК “Напредак Босфорус”, који се такмичи у Другој кошаркашкој лиги Србије. Фудбалском клубу “Напредак” припало је 2 милиона, Рукометном клубу “Алексинац” 1.800.000, док је фудбалским клубовима у општинској лиги у просеку намењено по 190 хиљада динара, а у окружној дупло више.

Начелник Одељења за општу управу и друштвене делатности Драган Јовановић је већницима објаснио да је ове године по први пут примењен новоустановљени начин поделе средстава, по коме су клубови сами потраживали неопходна средства за такмичења. Ипак, поручује Јовановић, сви апетити локалних спортских организација нису могли бити задовољени, а у буџету, који је исти као прошлогодишњи, је остало још нерасподељеног новца.

– Било је ту доста недостатака формалне природе, али је комисија била мишљења да, с обзиром на то да по први пут радимо на овај начин, сви клубови испоштују минимум законских прописа како би стекли право да добију средства. Нисмо извршили расподелу целокупног износа из простог разлога што се сезона завршава средином године, а школска такмичења, као и спортска нису у сагласности са буџетом и не праве се крајем године, већ се њима сезона завршава у јуну. Због испадања, или напредовања у виши ранг такмичења долази до неких финансијских промена, па смо оставили могућност да имамо нешто средстава у резерви, а по пријавама имамо и неколико клубова који ће се такмичити у другом делу сезоне – напомиње Јовановић и додаје да су сва средства подељена преко Савеза за спорт општине Алексинац као споне између клубова и локалне самоуправе.

– Морам рећи да ће већина клубова бити незадовољна износом, јер су средства која су они тражили двоструко, троструко, а негде и петоструко већа. Али ми смо расподелили оно чиме располажемо да бисмо омогућили неки минимум такмичења свим клубовима – наводи начелинк Одељења за општу управу и друштвене делатности.

Решење о одобравању и финансирању програма којима се задовољавају потребе и интереси грађана у области спорта у општини Алексинац

Права пацијената оцењена двојком

Усвојен је Извештај о раду Савета за здравље општине Алексинац за 2016. годину и Предлог решења о именовању Комисије за оцену степена психофизичке ометености детета.

Поједини већници тражили су додатно објашњење у вези са извештајем саветника за заштиту пацијената, који је стање у области поштовања права пацијената оценио двојком, док је рад здравствених установа и приватне праксе вредновао четворком, а рад Савета за здравље тројком. У дискусију се укључио и председавајући Ненад Станковић, председник општине, рекавши да је саветник вероватно овакав утисак стекао претежно на основу изнетих ставова незадовољних пацијената.

Остале тачке дневног реда односиле су се на закључење вансудских поравнања са грађанима општине Алексинац услед уједа паса.

Иако је најпре било најављено једно вансудско поравнање у вези са уједом паса луталица, као допуна дневног реда нашла су се још два, па ће овога пута за претрпљену штету грађанима бити исплаћено 129.000 динара, односно свакоме по 43.000 динара.

Коришћени материјали Општине Алексинац и Радио Алексинца


# председник општине буџет општинско веће Ненад Станковић Драган Јовановић спортски савез
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима