Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Održana 22. sednica Opštinskog veća, usvojeno Rešenje o finansiranju sporta

rss

24.02.2017.

Danas je u sali Skupštine opštine Aleksinac održana 22. sednica Opštinskog veća opštine Aleksinac.

Održana 22. sednica Opštinskog veća, usvojeno Rešenje o finansiranju sporta

Sednicom je predsedavao Nenad Stanković, predsednik opštine. Na dnevnom redu našlo se 7 tačaka.

Na osnovu predloga Komisije za sport, koju čine predstavnici lokalne samouprave i Sportskog Saveza opštine Aleksinac, Opštinsko veće je usvojilo Rešenje o odobravanju i finansiranju programa i projekata kojima se zadovoljavaju potrebe i interesi građana u oblasti sporta u opštini Aleksinac.

Prihvaćeno je da se u ovoj godini iz budžeta opštine za sport izdvoji 22 miliona i 830 hiljada dinara, a najviše novca, 4 miliona i 600 hiljada dinara, dobio je KK “Napredak Bosforus”, koji se takmiči u Drugoj košarkaškoj ligi Srbije. Fudbalskom klubu “Napredak” pripalo je 2 miliona, Rukometnom klubu “Aleksinac” 1.800.000, dok je fudbalskim klubovima u opštinskoj ligi u proseku namenjeno po 190 hiljada dinara, a u okružnoj duplo više.

Načelnik Odeljenja za opštu upravu i društvene delatnosti Dragan Jovanović je većnicima objasnio da je ove godine po prvi put primenjen novoustanovljeni način podele sredstava, po kome su klubovi sami potraživali neophodna sredstva za takmičenja. Ipak, poručuje Jovanović, svi apetiti lokalnih sportskih organizacija nisu mogli biti zadovoljeni, a u budžetu, koji je isti kao prošlogodišnji, je ostalo još neraspodeljenog novca.

– Bilo je tu dosta nedostataka formalne prirode, ali je komisija bila mišljenja da, s obzirom na to da po prvi put radimo na ovaj način, svi klubovi ispoštuju minimum zakonskih propisa kako bi stekli pravo da dobiju sredstva. Nismo izvršili raspodelu celokupnog iznosa iz prostog razloga što se sezona završava sredinom godine, a školska takmičenja, kao i sportska nisu u saglasnosti sa budžetom i ne prave se krajem godine, već se njima sezona završava u junu. Zbog ispadanja, ili napredovanja u viši rang takmičenja dolazi do nekih finansijskih promena, pa smo ostavili mogućnost da imamo nešto sredstava u rezervi, a po prijavama imamo i nekoliko klubova koji će se takmičiti u drugom delu sezone – napominje Jovanović i dodaje da su sva sredstva podeljena preko Saveza za sport opštine Aleksinac kao spone između klubova i lokalne samouprave.

– Moram reći da će većina klubova biti nezadovoljna iznosom, jer su sredstva koja su oni tražili dvostruko, trostruko, a negde i petostruko veća. Ali mi smo raspodelili ono čime raspolažemo da bismo omogućili neki minimum takmičenja svim klubovima – navodi načelink Odeljenja za opštu upravu i društvene delatnosti.

Rešenje o odobravanju i finansiranju programa kojima se zadovoljavaju potrebe i interesi građana u oblasti sporta u opštini Aleksinac

Prava pacijenata ocenjena dvojkom

Usvojen je Izveštaj o radu Saveta za zdravlje opštine Aleksinac za 2016. godinu i Predlog rešenja o imenovanju Komisije za ocenu stepena psihofizičke ometenosti deteta.

Pojedini većnici tražili su dodatno objašnjenje u vezi sa izveštajem savetnika za zaštitu pacijenata, koji je stanje u oblasti poštovanja prava pacijenata ocenio dvojkom, dok je rad zdravstvenih ustanova i privatne prakse vrednovao četvorkom, a rad Saveta za zdravlje trojkom. U diskusiju se uključio i predsedavajući Nenad Stanković, predsednik opštine, rekavši da je savetnik verovatno ovakav utisak stekao pretežno na osnovu iznetih stavova nezadovoljnih pacijenata.

Ostale tačke dnevnog reda odnosile su se na zaključenje vansudskih poravnanja sa građanima opštine Aleksinac usled ujeda pasa.

Iako je najpre bilo najavljeno jedno vansudsko poravnanje u vezi sa ujedom pasa lutalica, kao dopuna dnevnog reda našla su se još dva, pa će ovoga puta za pretrpljenu štetu građanima biti isplaćeno 129.000 dinara, odnosno svakome po 43.000 dinara.

Korišćeni materijali Opštine Aleksinac i Radio Aleksinca

Komentara: 0


# predsednik opštine budžet opštinsko veće Nenad Stanković Dragan Jovanović sportski savez
@


 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima