Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Далибор Дестановић: Можда се и вратим у Напредак

rss

26.02.2017. МВП

Алексиначки тренер нам је приближио дешавања у румунској лиги, у којој игра велики број српских интернационалаца.

Далибор Дестановић: Можда се и вратим у Напредак

Сви којима је кошарка омиљени спорт и активно је прате ће се сложити да је румунска лига тренутно у великој експанзији. Све је већи број квалитетних кошаркашких клубова, лига је врло интерерсантна и неизвесна, а нама у Србији посебно због великог броја играча и кошаркашких радника са ових простора у њој.

Од ове сезоне у Румунији је и Далибор Дестановић, кога смо замолили да нам приближи кошаркашка дешавања из суседне земље. Дестановић иза себе има лепу играчку каријеру, коју је почео 1991. године у алексиначком Напретку. Током година бранио је боје српских клубова, али је играо и у иностранству. Оставио је дубок траг у Бугарској, као и у Републици Српској у којој је са Радником из Бијељине освојио првенство. Каријеру је завршио у Алексинцу 2012. године. Одмах након тога је почео да се бави тренерским послом у матичном клубу као помоћник. Након кратког временског рока договорио је сарадњу са румунским Фениксом из Галација, у коме ради од почетка сезоне 2016/17.

"Претходних пар година сам активно учествовао на интернационалним кошаркашким камповима у Србији и иностранству. Лета 2015. су млади кошаркаши и кошаркашице Феникса били полазници кампа у Србији. Судбина је тако хтела да готово цела тренажна група коју сам тренирао буде сачињена од деце из Феникса. У раду ми је помагао и тренер овог тима, Андреи Максим, који је довео децу на камп. Радили смо добро тих 10 дана, деца и тренер су били задовољни и убрзо по њиховом повратку у Галаци добио сам позив од председника клуба, господина Флорина Нинија. Брзо смо договорили сарадњу и потписали уговор на две календарске године."

Дестановићева функција у клубу је директор омладинске школе и помоћни тренер сениорске екипе.

"Бити директор омладинске школе у клубу какав је Феникс је комплексан посао. Око 400 деце свих узраста у мушким и женским категоријама се активно бави кошарком. Постоји 20 тренажних група са којима ради осам тренера и ја. Мој посао је организација рада свих тренера, план и програм по коме ће радити, као и контрола ниховог рада. У обавези сам да у току недеље обиђем сваку групу, коригујем неправилности... Циљ је да у наредним годинама произведемо играче за сениорски тим Феникса, а зашто не и за репрезентацију Румуније."

Ту обавезе не престају, Дестановић паралелно ради и са сениорским тимом.

"Са сениорским тимом сам на сваком преподневном тренингу и помажем првом тренеру у раду. Радим и део скаутинга за утакмице, а када сам у могућности радим индивидуалне тренинге са првотимцима."

Дестановића смо замолили да нам упореди интересовање младих Румуна за кошарку у односу на децу из Србије.

"Румунија је велика земља, доста деце се бави спортом. Интересовање за кошарку је велико. Што се поређења тиче, рекао бих да су румунска деца у односу на нашу слабија у техничким елементима. Ипак, карактерно су другачија, ажурнија, са више енергије улазе у тренинг и утакмице. Оно што недостаје омладинским погонима широм Румуније је квалитетан рад. Из тог разлога су готово сви амбициознији клубови привукли не само играче из Србије, већ и тренере, поготово у млађим категоријама. На тај начин покушавају да подигну ниво рада, истовремено и едукују сопствене кадрове. Резултате румунских клубова и репрезентације би требало очекивати у наредном периоду."

Румунска сениорска лига је у великом успону. Постала је омиљено тржиште српским играчима, којих је у њој тридесетак.

"Скоро сваки румунски клуб располаже пристојним буџетом, којим екипе у Србији не могу да се похвале. Када имате новац организација и није толико тешка... Осим српских играча, велики је број Американаца, као и играча из земаља бивше Југославије. Има и Бугара, Литванаца, па чак и Сенегалаца, Кубанаца... Сви они подижу квалитет лиге и Првенство чине веома занимљивим."

Који се српски играчи у Румунији издвајају квалитетом?

"Милош Бојовић из Феникса је први стрелац Лиге. Бивши играч Партизана Александар Рашић одлично игра за Клуж, Нишлија Александар Младеновић је капитен Питештија и једна од најбољих "петица" Лиге. Бранко Мирковић из Орадее је међу најбољим плејмејкереима Првенства. Милош Пешић је капитен Феникса, искуством много доприноси игри нашег тима. Готово у сваком тиму има српских играча, сви они имају запажене улоге у својим клубовима и заслужују да се нађу на овом списку. Нека не замере што сам поменуо само неколико њих."

Дестановић је детаљније прокоментарисао игре двојице играча који носе дрес Феникса, Милоша Бојовића и Милоша Пешића.

"Бојовић је покретачка снага тима, у сваком погледу пример за остале играче. Не само да је најбољи стрелац Лиге, својим интелетком просто ствара предност и за себе, али и за саиграче. Два пута је био МВП кола, што значи да се не издваја само поенима, већ је присутан у свим сегментима игре. Иако је искусан играч, редовно тренира и испуњава обавезе апсолутно професионално. Пешић игра на позицији крилног центра и 10 година је на румунским паркетима. Изузетно борбен, харизматичан, поштен у раду. Све то га, уз искуство на овом простору, чини незамењивим играчем у петорци Феникса."

Сезону у Галацију је започео и бивши центар ФМП-а, Црвене звезде и Мега Лекса Милан Миловановић, али је у међувремену променио средину и постао члан Приевидзе из Словачке.

"Миловановић је у Феникс дошао после опоравка од повреде и дуже паузе. Поштено и јако је радио од почетка припрема у августу, потпуно се спремио и до средине децембра играо на високом нивоу. У међувремену је добио понуду из Словачке од тима који уз домаћу лигу игра европско такмичење, што је за њега био изазов, па је споразумно раскинуо сарадњу са клубом и преселио се у нову средину. Са људима из Феникса је остао у пријатељским односима и, ко зна, можда у будућности дође и до обнове сарадње."

Феникс је тренутно у средини табеле. Какве су амбиције тима до краја сезоне?

"Мушки сениорски тим је тренутно осми на табели, а то место доноси учешће у плеј офу. То је у овом моменту циљ клуба. У Купу Румуније је стигао до четвртфинала и надам се да ћемо проћи и на Фајнал фор овог такмичења."

Да ли међу младим играчима има спремних наследника који ће у будућем периоду допринети бољим резултатима Феникса?

"Радимо на томе, зато сам и доведен у клуб. Сениорима су прикључена три играча из јуниорског погона и сигуран сам да ће у некој од наредних сезона бити узданице овог клуба. Талентовани дечаци, а један од њих је и јуниорски репрезентативац Румуније. У регион у коме радим нема високе деце, што представља проблем са којим се носимо. Приморани смо да високе играче тражимо ван Галација."

Како је организовано такмичење младих категорија у Румунији?

"Јуниори и кадети имају своје регионалне лиге које трају као и сениорске. Победници играју доигравање у националној лиги и добија се шампион државе. Код пионира и осталих млађих категорија ситуација је другачија. Немају класичну лигу, већ турнире и то углавном у летњем периоду. То, по мом мишљењу, није најбоље решење, јер деца немају континуитет такмичења. Самим тим губе и интересовање за кошарку. Клубови су зато принуђени да сами организују незваничне турнире и да надокнаде мали број утакмица, а децу одрже у фокусу."

phoenixgalati.ro

Галаци је град у средишњој Румунији на обали Дунава, по речима нашег саговорника изузетно пријатан за живот.

"Галаци је пети град по величини у Румунији, има око 250 хиљада становника. Прилично је простран, а може да се похвали другим највишим објектом у држави. То је телевизијски торањ са кога се пружа фантастичан поглед на град и околину преко Дунава. Нажалост, у граду не можете да видите много из његове историје јер је доста аутентичних грађевина порушено за време Другог светског рата. Налази се на граници са Украјином и Молдавијом и због стратешког положаја је претрпео највише штете од свих румунских градова у том периоду. Универзитетски центар, један од највећих у држави, са много странаца који овде студирају. Има све што би један велики град требало да има. Налази се на обали Дунава, а Дунавски кеј је нешто што овом граду даје душу. Много је спортских колектива који се такмиче у прволигашком рангу. Изуизетно пријатно место за живот и рад. Ја се овде већ осећам као код куће или, што би Румуни рекли, "као Галатиан"."

Шта Вас је мотивисало да постанете тренер након играчке каријере?

"Са децом сам радио још као активан играч. Једноставно, волим кошарку, она ми је дала апсолутно све у животу. Пријатеље, путовања, егзистенцију... На неки начин желим да јој се одужим, да вратим бар делић онога што је она мени дала. Искрено, када сам у сали, није битно у ком својству, осећам се пријатно. И некада као играч, а сада као тренер, причињава ми задовољство када сам на терену. Уз то, када још и помогнем неком дечаку да савлада неки елемент кошаркашке игре то даје додатни мотив."

Дестановић прати кошаркашке догађаје у Србији, а остао је у контакту са људима из матичног клуба, алексиначког Напретка, тренутно члана Друге мушке лиге Србије.

"Када ми време дозволи увек погледам утакмице српских клубова и пратим стање у такмичењима. Што се Напретка тиче, упућен сам у дешавања унутар клуба. То је мој клуб, клуб из кога сам одлазио даље, али у који сам се неколико пута враћао. Изузетно ми је драго што сам у њему почео, али и завршио играчку каријеру. Радује ме успех сваке селекције Напретка, од сениорске па до оних најмлађих. Никада се не зна, можда се опет вратим у Напредак и наставим тамо где сам био пре одласка у Румунију."

Дестановић је веома посвећен свом послу и има велике амбиције.

"Знате како, када сте дете које тек почиње да игра кошарку маштате да постигнете кош којим ћете освојити првенство, па вежбате даноноћно да бисте то урадили. Када сте тренер, онај амбициозни, а сматрам себе таквим, стално стремите ка бољитку и успеху. Многи ће се смејати сада, али мој циљ је да будем тренер Барселоне, Реала, неког НБА клуба... Трновит је то пут, али ме, ко зна, можда преко Румуније, Бугарске, Србије и одведе тамо."

Драган Панајотовић


# кошарка школе Напредак КК Румунија Далибор Дестановић
@KKNapredakAl @


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима