Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Паметније протезе ће још брже помоћи људима

rss

23.03.2015. Др Марко Јовановић

shutterstock_136525148

Параолимпијци су већ у стању да раде невероватне ствари - Скот Рирдон, најбржи човек са једном ногом на свету, може да истрчи 100 м за 12,14 секунди, тек нешто више од 2 секунде спорији од Усаин Болта.

Сада УНСБ Инжењеринг докторант Стејси Ригнеј се ради на томе да он и други параолимпијци, буду још бржи.

Иако протезни удови су коришћени од касних 80-их, већина истраживања о њима је била усмерена да буду јачи и лакши. Али још увек има веома мало разумевања како они утичу на ход ампутираних, као и како их треба поставити да би се добиле максималне перформансе.

"Уместо да покушавају да осмисле нове протезе, ја покушавам да променим њихово деловање. Ми не знамо много о томе како делују. Покушавам да развије математички модел за протезе када је деформише и преусмере енергију назад на тело", објашњава Ригнеј у саопштењу за јавност УНСБ Инжењеринг-а.

Да би открили какоо су протезе мењају понашање, морали су да развију нови метод процене кретања.

Традиционална анализа хода подразумева пасивни рефлективне маркери постављене на потколенице, колена и скочни зглоб тркача, који су снимљени и анализирају се да се одреди убрзање и механика покрета. Али ово се ослања на особу која се прати и има ногу и стопало, а не протезу налик на опругу.

Уместо тога, Ригнеј разматра еластичну механику бесконачности (elastic continuum mechanics) коришћењем софтвера да помогне при израчунавање снаге утичући на протезе, као и моделирање кретање мишића.

"Можемо користити симулације и рећи 'ако променимо угао повезаност са удовима је седам уместо два степена, учинићеи њихов ход више симетричан? Хоће ли бити и брж? '", каже Стејси.

Ригнејева сада ради са аустралијским Институтом за спорт и аустралијским Параолимпијцима, укључујући Реардона, покушавајући да сазнају како можемо користити постојеће протезе да људи са ампутацијама буду још бржи него што сада јесу. А можда једног дана биће брзи као и они са две ноге.
 

Извор: UNSW Engineering


# Марко Јовановић др протезе
@MarkoodMorave @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима