Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Pametnije proteze će još brže pomoći ljudima

rss

23.03.2015. Dr Marko Jovanović

shutterstock_136525148

Paraolimpijci su već u stanju da rade neverovatne stvari - Skot Rirdon, najbrži čovek sa jednom nogom na svetu, može da istrči 100 m za 12,14 sekundi, tek nešto više od 2 sekunde sporiji od Usain Bolta.

Sada UNSB Inženjering doktorant Stejsi Rignej se radi na tome da on i drugi paraolimpijci, budu još brži.

Iako protezni udovi su korišćeni od kasnih 80-ih, većina istraživanja o njima je bila usmerena da budu jači i lakši. Ali još uvek ima veoma malo razumevanja kako oni utiču na hod amputiranih, kao i kako ih treba postaviti da bi se dobile maksimalne performanse.

"Umesto da pokušavaju da osmisle nove proteze, ja pokušavam da promenim njihovo delovanje. Mi ne znamo mnogo o tome kako deluju. Pokušavam da razvije matematički model za proteze kada je deformiše i preusmere energiju nazad na telo", objašnjava Rignej u saopštenju za javnost UNSB Inženjering-a.

Da bi otkrili kakoo su proteze menjaju ponašanje, morali su da razviju novi metod procene kretanja.

Tradicionalna analiza hoda podrazumeva pasivni reflektivne markeri postavljene na potkolenice, kolena i skočni zglob trkača, koji su snimljeni i analiziraju se da se odredi ubrzanje i mehanika pokreta. Ali ovo se oslanja na osobu koja se prati i ima nogu i stopalo, a ne protezu nalik na oprugu.

Umesto toga, Rignej razmatra elastičnu mehaniku beskonačnosti (elastic continuum mechanics) korišćenjem softvera da pomogne pri izračunavanje snage utičući na proteze, kao i modeliranje kretanje mišića.

"Možemo koristiti simulacije i reći 'ako promenimo ugao povezanost sa udovima je sedam umesto dva stepena, učinićei njihov hod više simetričan? Hoće li biti i brž? '", kaže Stejsi.

Rignejeva sada radi sa australijskim Institutom za sport i australijskim Paraolimpijcima, uključujući Reardona, pokušavajući da saznaju kako možemo koristiti postojeće proteze da ljudi sa amputacijama budu još brži nego što sada jesu. A možda jednog dana biće brzi kao i oni sa dve noge.
 

Izvor: UNSW Engineering

Komentara: 0


# Marko Jovanović dr proteze
@MarkoodMorave @ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima