Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Идеалан материјал за пасивне куће

rss

02.09.2010. ПРО Градња

Некада су људи градили куће од сламе, јер нису имали других материјала за градњу. Данас знамо да је слама супериоран материјал – јер је јефтин, доступан, еколошки прихватљив, одличан топлински и акустични изолатор

Реанимација сламе 

http://www.gradimo.hr/Idealan-materijal-za-pasivne-kuce/hr-HR/20329.aspx

http://www.elitemadzone.org/t352030-13#2684243

Идеалан материјал за пасивне куће

Некада су људи градили куће од сламе, јер нису имали других материјала за градњу. Данас знамо да је слама супериоран материјал – јер је јефтин, доступан, еколошки прихватљив, одличан топлински и акустични изолатор

Слама се на велика врата враћа на грађевинску сцену! И док су људи некада користили сламу јер нису имали другог материјала за градњу, данас смо знанствено доказали бројне предности сламе. Наши су преци били сретни људи, јер је тај пољопривредни нуспродукт у бити супериоран материјал.

Бројне су предности сламе као грађевинског материјала:

- здраво становање,
- еколошка прихватљивост,
– лака доступност материјала,
– јефтина сировина,
- врхунска топлинска и акустична изолација,
- отпорност на пожаре, потресе као и наметнике те
- статичка чврстоћа. 

http://www.youtube.com/watch?v=8jwVYJgxes4&feature=player_embedded

http://www.youtube.com/watch?v=9SEahWSgs0k&feature=player_embedded


Велика предност сламе јест и једноставност архитектонског обликовања, јер пружа могућности градње неправилних облика који неријетко изгледају као умјетничка дјела. Такођер, објекти од сламе могу бити саграђени и тако да у потпуности изгледају као да су изграђени од конвенционалних материјала.

Еко плусеви

Слама и сијено нису једно те исто – сламу чине осушене стабиљке житарица које остају послије вршидбе, док је сијено покошена и осушена трава за сточну храну. И док сијено садржи пелуд и може изазивати алергијске реакције, слама је потпуно безопасна за људско здравље.

Квалитета зрака у кућама од сламе пуно је боља, јер не испушта никаква испаравања као што су примјерице формалдехиди које често испуштају модерни материјали. Осим тога, за разлику од бетона, сламнати зидови дишу, што резултира битно свјежијим зраком у просторијама. Управо стога јер је ријеч о потпуно природном материјалу, слама се по завршетку циклуса грађевинског објекта може компостирати. Потпуно се разграђује и не штети околишу. Но, то јој није једини еко плус. За настанак бала сламе није потребно трошити енергију, јер је она нуспроизвод житарица. Сва енергија која јој је потребна је сунчева за вријеме раста саме житарице. Трећи еко плус слама добива због својих природних изолацијских својстава.

Идеалан материјал за пасивне куће

Као топлински и акустични изолатор, кориштење сламе увелико штеди енергију приликом градње објекта, као и тијеком кориштења истог. Стручњаци кажу да се са зидовима од сламе врло лако може постићи критериј пасивне куће, којој сви тежимо. Према њиховом израчуну, куће од сламе троше чак десет пута мање енергије у односу на стандардне. Тренутни грађевински прописи захтијевају да коефицијент топлинске проводљивости, односно, У(к) вриједност вањске овојнице објекта који се грије не прелази 0,35 W/м2К (у Еуропској унији постоји тенденција да се та вриједност смањи на 0,25). Зид од сламе (дебљине око 45 цм) има коефицијент око 0,13 W/м2К. Такођер, слама је врло јефтин материјал за градњу објеката. Може се набавити по релативно ниској цијени (од 3 до 10 куна по бали сијена). Због већ споменутих изолацијских својстава, куће од сламе троше знатно мање енергије за гријање и хлађење простора.

Небодери од сламе

Оно што је важно нагласити јест да се сламнати зидови обавезно морају ожбукати како би се слама заштитила од вањских утјецаја. У ту сврху се најчешће користи жбука на бази вапна.

Цементна жбука потпуно је неприкладна за кориштење у комбинацији са сламом, јер ствара паронепропусни слој и зид не дише, односно онемогућен је пролаз вишка водене паре из унутрашњости објекта према ван.

Зидови од балиране сламе су више него адекватни за ношење типичних терета као што су етаже, кровишта и тешки наноси снијега на крову зими.

Ако се слама користи само као испуна, а у сврху носивости се гради конструкција, могућности су неограничене – теоретски би се могли градити и небодери.

Будући да је слама у балама врло густо стиснута, у њој нема довољно кисика да би се запалила. Још кад на бале сламе додамо жбуку, ризика од пожара нема.

Извор: ПРО Градња

Коментара: 0


# куће од сламе
@ 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима