Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Куће од сламе спадају у еколошку градњу

rss

06.12.2015. Ју еко РТВ Суботица

У току је изградња еколошког објекта од сламе и блата у Суботици. Реч је о природним материјалима, који се већ неколико стотина година користе у Сједињеним америчким дрвама и Европу. Према нашим подацима преко 36.000 оваквих “здравих кућа” је изграђено у земљама Европске уније. Због великих изолационих квалитета сламе, годишње може да се уштеди на грејању и до 75 одсто.

Куће од сламе

Лехел Хорват је грађевински инжењер из Суботице пројектује и гради куће од блата и сламе на радановачком салашу. За темеље се узимају багремови трупци или цигла. Постоји два принципа градње оваквих кућа, један је да се слаже бала сламе на балу, а други да се постави костур објекта и онда почне градња. Хорват истиче да  изолациона моћ сламе је  фантастична и има исти ефекат као класичан зид са топлотном изолацијом од стиропора, а цена градње је за четвртину мања.

Уштеде приликом саме градње објекта износе  и до 25 одсто, а рачуни за грејање су и до 75 одсто умањени. Слама је природни енергетски ефикасан материјал и није истина да су овакве куће нестабилне.

Радови на објекту који се гради у Суботици требало би да буду завршени до 6.децембра. Хорват објашњава да ће у том простору моћи да се одржавају концерти и забаве

Коментара: 0


# екологија куће од сламе чакмаре
@


 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима