Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Упутство за градњу балираном сламом

rss

04.05.2011. Кућа Чуваркућа, André de Bouter

превод са француског:
« BATIR EN PAILLE – ГРАДИТИ СЛАМОМ»
André de Bouter
практични водич за конструкцију од балиране сламе
праксе, атељеи, конференције, посете
www.lamaisonenpaille.com

УВОД

ИСТОРИЈА
Грађење биљним влакнима старо је колико и човечанство, о чему још и данас сведоче остаци заклона од грања и лишћа. Људи су хиљадама година користили сламу за изградњу зидова и за израду кровова. Али, највећа и релативно  ‘недавна’ новина (око 1850.године) је изум балирања сламе, што је омогућило производњу лаких блокова, са изузетним изолационим капацитетом који су, изнад свега, и биоразградиви.  Идеја и њена реализација су једноставне, али  их је неопходно добро промислити ! Машине за балирање су патентиране у САД-у пре 1850.године, и већ су биле на продају 1873.године, покретане коњима. До 1809.године, власници железница прихватали су само транспорт балиране сламе.

НЕБРАСКА
У исто време, пионири Кинкаид Сандхиллс у Небраски, имали су мало дрвета и глине за уобичајену технику градње. Чини се да је било логично да је неко бале сламе схватио као велике лаке ‘цигле’. Тако је почела њихова примена у изградњи.
Први  документ о градњи балираном сламом појавио се 1886.године у Небраски , за једну школу. 1920-их година, Министарство пољопривреде северне Дакоте у САД-у, издало је мануал за градњу балираном сламом, за изградњу пољопривредних објеката. Ова иницијатива допринела је ширењу технике у неколико земаља САД-а.
Техника Небраска, са носећим зидовима од бала сламе, највише се користила између 1905. и 1935.године, а престала је да се примењује око 1940.године када се, са доласком железнице, предност даје лошије изолованим објектима ради препознавања и друштвеног престижа, а слама се почела доживљавати у вези са нечим прошлим, односно сиромашним. Од тад, куће од сламе су, упркос свему,  грађене у неколико земаља, али је ово остало увек релативно маргинално.

РЕНЕСАНСА
Градња балама сламе је остала ‘успавана’ све до изласка чланка о техници ‘Небраска’ од стране Welsch-a u ‘Shelter’ 1973. Од издања у овом часопису, Американци почињу да раде експерименте и тестове у лабораторијама, да организују праксе, пишу текстове и књиге, и на тај начин се остатак света упознао са овим невероватним начином градње.

ЕВРОПА И ФРАНЦУСКА
Најстарију документацију на тему градње сламом у Европи налазимо у Француској. У једном издању ’Наука и живот’ из маја 1921.године, пише се о постојању куће од бала сламе у Монтагрис-у. Feuillette ову технику градње (брзу и економичну) предлаже као решење за реконструкцију после рата. У свом чланку, он напомиње да је у току неколико извођења оваквих пројеката. Кућа ’Feuillette’ је и данас у веома добром стању и њени становници су сасвим задовољни  њеном удобношћу и малим рачунима за грејање. Један мануал за градњу балама сламе такође је издат у Данској 50-их година.
У Француској (као и у другим земљама) сеоско становништво одувек је ценило доступност и изолациону моћ сламе и користилу су је за подизање ограда, спуштених плафона, па чак и изградњу спољашњих зидова. Иако неомалтерисани,  неки од њих одржали су се по више деценија. У јуну 1979.године, у Larzac-u (данас ’Cun de Larzac’), једна кућа од балиране сламе је изграђена у борби против проширења војног кампа. Ипак, чини се да је, пре свега захваљујући раду François  Tanguay и Louis Gagné из Квебека, градње балираном сламом је поново почела, овог пута изградњом бала. Након састанка са Американцима (и након изласка њихове књиге), градња балираном сламом у Француској чини се да се орјентисала све више  више ка различитим стиловима дрвеног скелетног система са испуном од балиране сламе.

НЕКОЛИКО РЕЧИ О АУТОКОНСТРУКЦИЈИ (градњи у сопственој режији)
Све се учи, градња такође. Ако још увек немате искуства, омогућите себи да их стекнете. Добра припрема је обавезан део,  како би пројекат и градилиште остали пријатни за живот и рад.
Не заборавите:
*у једној кући има више делова за спајање него у једном компјутеру,
*она мора одолети ветру, киши, снегу, сунцу, сили гравитације, и можда чак и земљотресима,
*једна несрећа за време и после градње може тешко повредити некога,
*ваша кућа ће, вероватно, бити најважнија инвестиција Вашег живота.
Није моменат за игру покера затворених очију. Треба узети у обзир мере предострожности којима се могу избећи озбиљне неугодности.


Наставак на:
http://www.kucacuvarkuca.com/?p=1712
http://www.kucacuvarkuca.com/?p=2033

Још линкова
http://naturalhomes.org/ecohouselist.htm
http://www.ecococon.lt/en/panel_houses

Троспратна кућа од сламе
http://www.atelierwernerschmidt.ch/Fliri.html


# куће од сламе министарство пољопривреде
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима