Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Саопштење ОО глувих и наглувих

rss

20.05.2010. ОО Глувих и наглувих Алексинац

ОО Глувих и наглувих Алексинца је у уторак 18.05.2010 од стране ЈЦИ Нови Сад добила на поклон колекцију од 100 титлованих домаћих филмова прилагођених особама са оштећеним слухом.

Многа остварења се убрајају у најзначајнија остварења наше кинематографије.

Особама са оштећеним слухом у Србији филмски, позоришни и В садржај на матерњем језику, осим спорадично, је недоступан. Доступни су само уметнички садржаји организовани од стране организација које раде на пољу заштите права И положаја особа са оштећењем слуха а од медијског материјала, доступне су им само вести једном дневно на неколико станица,поједине емисије намењене особама са инвалидитетом И транскрипти на интернету.

Пројекат има за циљ подизање свести нашег друштва о недоступности домаћег културно-уметничког садржаја особама са оштећењем слуха.

Пројекат је започет 2008. године, када је Министарство културе Републике Србије, препознало значај и одобрило иницијална средства. Преостала средства за реализацију пројекта одобрио је Фонд за отворено друштво.

Професору Николи Стојановићу, великом синеасти и редовном професору Академије уметности Нови Сад на предмету историја филма, који је и сам оштећеног слуха, поверен је задатак селекције 100 наслова, који је изванредно обавио свој посао.Овај комплет од 100 филмова не укључује и поједине најгледаније, најпопуларније и свакако и најзначајније домаће наслове, чиме је, на нашу велику жалост, првобитни списак професора Стојановића промењен јер поједине дистрибутерске куће нису нашле интереса за сарадњу на овом пројекту.

Користимо ову прилику да се захвалимо Зорану Цвијановићу, Емиру Кустурици, дистрибутерској кући ДЕЛТА видео,продукцијским кућама: Monte Royal pictures, YODI moviecraftsman, COBRA film, Баш Челик, Dream Company, Радославу Зеленовићу и Југословенској кинотеци, агенцији Nova communications и Кино клубу Нови Сад, који су се са задовољством укључили у реализацију овог пројекта.

ОО ГЛУВИХ И НАГЛУВИХ
АЛЕКСИНАЦ

Коментара: 0


# Нови Сад ОО глувих и наглувих
@ 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима