Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Добровољно давање крви

rss

03.04.2020. Црвени крст Алексинац

Црвени крст Алексинац у сарадњи са Заводом за трансфузију крви из Ниша врши планирање и организовање акција добровољног давања крви на територији општине Алексинац.

Добровољно давање крви

Према Закону о трансфузијској делатности једино организације Црвеног крста и Овлашћене трансфузијске установе су овлашћене да  се могу бавити мотивисањем давалаца крви, организовањем и спровођењем акција добровољног давања крви према плану који се прави у претходној години за наредну. План се прави према планираним и исказаним потребама Болничких банака крви које снабдева надлежна овлашћена трансфузиолошка установа.

Добродошла је помоћ у мотивисању, само у томе, грађана да се укључе у давање крви од стране удружења грађана али у оквиру сарадње и  договора са Црвеним крстом и  овлашћеном трансфузиолошком установом.

Свако организовања акција мимо плана и договора са Црвеног крста и Овлашћеном установом је штетно и антипропагандно за давалаштво. Прво даваоци се доводе у заблуду откуд акције мимо објављених термина, организују се мимо анализе о потребама и залихама крви и на тај начин могу учинити да дође до неадекватног одзива давалаца крви, а на тај начин се ремети лечење  и угрожава живот пацијентима којима је крв и компоненте крви једини лек односно живот.

О оваквим појавама обавештавамо Министрство здравља преко управе за Биомедицину, али непоштовање Закона и даље је присутно.

Желели бисмо да обавестимо да се редовне, планиране акције које су једино у складу са Законом и плановима, оглашавају на страницама Овлашћене трансфузиолошке установе Ниш, Црвеног крста Алексинац и преко локалних писаних и електронских медија.

Црвени крст Алексинац у сарадњи са Заводом за трансфузију крви из Ниша организује акцију добровољног давања крви у понедељак 6. априла 2020. године од 8 до 14 часова у просторијама Центра за културу у Алексинцу.

Буди хуман/а дођи и дај крв
Црвени крст Алексинац


# Црвени крст ДДК
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима