Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Izveštaj od radu Zaštitnika prava pacijenata

rss

17.02.2016. Opština Aleksinac

Savet za zdravlje opštine Aleksinac usvojio Izveštaj o radu Zaštitnika prava pacijenata za 2015. godinu

Izveštaj od radu Zaštitnika prava pacijenata

Prošle nedelje, u opštinskom zdanju održana je druga sednica Saveta za zdravlje opštine Aleksinac.

Članovi Saveta su razmatrali i usvojili Izveštaj o radu Zašttnika prava pacijenata za 2015. godinu.

Prema pomenutom Izveštaju, u izveštajnom periodu, o1.01-31.12.2015.godine, savetniku za zaštitu prava pacijenata dostavljeno je ukupno 25 prigovora pacijenata. Od navedenog broja 21 prigovor je rešen u roku, dok 4 nisu rešena, ili su rešena na drugi način. Naime, od navedenog broja prigovora, 2 prijave su podnete protiv zdravstvene ustanove Opšta bolnica Aleksinac, što je vidno smanjenje u odnosu na 2014. godinu. Protiv rada Doma zdravlja Aleksinac, u izveštajnom periodu podneto je ukupno 18 prijava i to protiv odeljenja Opšte medicine, Dečjeg odeljenja, službe Hitne pomoći i Stomatološkog odeljenja. Dve prijave su podnete i protiv privatne stomatološke prakse i iste su bile osnovane.

Prema rečima savetnika za zaštitu prava pacijenata, Dragana Mihajlovića, inače službenika Opštinske uprave opštine Aleksinac, najčešće povrede prava pacijenata po Zakonu o pravima pacijenata su pravo na dostupnost zdravstvene zaštite, pravo na kvalitet pružanja zdravstvene usluge i pravo na poštovanje pacijentovog vremena. Najveći broj prigovora se odnosi na odnos zdravstvenih radnika prema pacijentima, kao i na termine za zakazivanje pregleda ili snimanja stanja pacijenata.

Savetnik za zaštitu prava pacijenata opštine Aleksinac, istakao je i to da je obaveštenje o postojanju zaštitnika pacijenata u većini ustanova, ambulantama na odeljenjima Opšte bolnice ili Doma zdravlja, privatnim ustanovama i apotekama sklonjeno ili zaklonjeno, te građani nisu dovoljno informisani o postojanju zaštitnika pacijenata.

Podsećamo da je na zvaničnom sajtu opštine Aleksinac www.aleksinac.org dostupna kontakt forma putem koje se građani mogu elektronskim putem obratiti Savetniku za zaštitu prava pacijenata http://www.aleksinac.org/index.php/component/contact/contact/4-opstinska-uprava/19


# Dom zdravlja Dragan Mihajlović Savet za zdravlje Opšta bolnica Dragana Mihajlović Zaštitnik prava pacijenata
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima