Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Dunja za bolje zdravlje

rss

17.01.2015. Denis

Kada čuje reč dunja veliki broj ljudi odmah pomisli na rakiju od dunje, odnosno dunjevaču, ili pak kompot, slatko ili čaj, a nisu ni svesni koliko je široka njena primena.

Dunja

Dunja je voćka koja pre svega izgleda divno samo ako je stavimo kao sobni ukras na ormanu, takođe fenomenalno miriše ali je istvoremeno zbog svojih brojnih lekovitih sastojaka čest deo kozmetičkih preparata. Naravno dunju treba i jesti i to u velikim količinama jer je izuzetno zdrava i poboljšava opšte stanje našeg organizma. Upravo zbog velikog broja lekovitih svojstava ali i lepog mirisa dunja je poznata još u mitologiji. Ova voćka inače vuče korene sa Kavkaza, ali raste u Aziji i Evropi, pretežno na rubovima šuma, Takođe dunja uspeva i u primorju.

Karakteristike biljke

Čak od pet do sedam metara raste stablo dunja, a pretežno je oblika grma, dok su listovi nalik jabuci sa velikim svetlocrvenim cvetovima. Dunja cveta u maju a bere se krajem jeseni. Plod je oblika jabuka, mada ponekad podseća i na krušku i čuvene je zlatno žute boje obložena mekim malim dlačicama. 

Zašto je dunja zdrava?

U medicinske svrhe od dunje se koriste plod, list i seme. Ako je reč o neprskanoj dunji, dakle bez hemikalija onda se može upotrebiti i njena kora i to za pripremu čaja od dunje koji je veoma lekovit. 

Dunja sadrži visoki nivo tanina i fosforne kiseline, posebno je bogata bakrom i provitaminom A. Dunja obiluje vlaknima, posebno specifičnim pektinom . Zahavljujući njemu dunja je odlična u olakšanju simptoma i lečenju upala ždrela i krajnika kao i regulisanju retke stolice. 

Ako skuvate dunju to će vam pomoći protiv upale želuca i creva ali se dunja godinama koristi i u slučaju anemije. Seme dunje se koristi u terapijske svrhe jer sadrži veliku količinu sluzi, pa se koristi za ublažavanje rana nastalih od dugotrajnog ležanja i opekotina. 

Komentara: 0


# zdravlje dunja
@ 

[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}