Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Da li su dijete zdrave?

rss

27.10.2017.

Postoji mnoštvo dijeta, neke od trenutno najpopularnijih su hrono, danska i UN dijeta. Većina ljudi dijetu bira po savetu prijateljice, a da se ne zapita koliko je određena dijeta zdrava i da li će imati efekta.

Da li su dijete zdrave?

Sigurno ste se sretali sa obećanjima da će vam određena dijeta skinuti 10 kilograma za veoma kratak period. U takvim dijetama vi naprosto gladujete. Malaksali ste, javljaju vam se vrtoglavice i niste sposobni da obavljate svoje svakodnevne obaveze.

Pored toga, gladovanje veoma lako može oslabiti vaš imunitet, a kao posledica pada imuniteta mogu se javiti prehlada i grip, ali i mnoge mnogo ozbiljnije bolesti.

Većina će zanemariti ova upozorenja koja se tiču zdravlja iz silne želje da konačno smršaju. A da li ste znali da restriktivne dijete nisu efikasne? Deluje vam zbunjujuće, možda čak i ne verujete mojim rečima.

Kada vaš organizam gladuje njegova prva reakcija je usporenje metabolizma. Naime tako se vaš organizam brani, jer ne unosite dovoljno hranjivih namirnica. Čak i ako smršati obećanih 10 kila, kada se vratite na stari način ishrane kilogrami će se vratiti i ne samo to postoji velika verovatnoća da se još više ugojite.

Pošto dijete nisu zdrave, a ni efikasne, pitate se kako smršati bez dijete? Suvišni kilogrami su nastali jer unosite previše kalorija i premalo se krećete.

Ja lično teško uspeva sebe da nateram da trčim, verovatno i vi imate isti problem. Za početak što manje koristite automobil. Idite peške gde god je to moguće i kada baš nije ružno vreme. Zaboravite na lift. Stepenice troše kalorije, a pored toga ne postoji bolja vežba za zatezanje vaše zadnjice. Da li vam treba jači motiv? Uvedite šetnju dva puta dnevno po pola sata, potrošićete kalorije, a boravak u prirodi će pozitivno uticati na vaše zdravlje.

Ukoliko ste ljubitelj slatkiša moraću vas razočarati. Potrebno je izbaciti ih iz ishrane ili jesti veoma retko. Prepuni su nezdravih šećera, koji se uglavnom talože u masnim naslagama. Gazirani napitci su vrlo šteti po vaše zdravlje, ali i po vašu liniju. Prepuni su šećera poput slatkiša. Pijte vodu ili sokove od ceđenog voća.

Koliko puta ste sretali osobe koje su smršale izbacivši samo beli hleb? On je prepun aditiva, ugljenih hidrata, nadima, usporava varenje i goji. Potrebno je izbaciti iz ishrane sve namirnice na bazi belog brašna.

Neka vaša ishrana obiluje namirnicama poput povrća i voća, pilećeg mesa, jaja, mlečnih proizvoda i maslinovog ulja. Ako je vaša ishrana bazirana na ovim zdravim namirnicama pospešićete svoje zdravlje i bićete vitki. Ovo nije dijeta, već vaš trajni način ishrane.

Ukoliko se ipak odlučite za dijetu, znajte da je prosečnoj osobi potrebno od 2000 do 2500 kalorija dnevno. Ukoliko određena dijeta propagira da ishranu redukujete za više od 500 kalorija dnevno, znajte da nije zdrava, a ni dugoročno efikasna.

Komentara: 0


# ishrana dijeta
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima