Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Aleksinački Dom zdravlja dobio akreditaciju

rss

26.12.2013.

Sertifikate o akreditaciji dobilo je danas 38 domova zdravlja u Srbiji, koje je njihovim predstavnicima uručila ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović.

Aleksinački Dom zdravlja dobio akreditaciju

Na godinu dana akeditaciju su dobile četiri zdravstvene ustanove, na tri godine 31 dom zdravlja, dok su na sedam godina setrifikate dobili Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata u Beogradu i domovi zdravlja Palilula i Nova Varoš.

Ministarka zdravlja je rekla da je zadovoljna učinkom što se tiče akreditacije domova zdravlja, jer od 158 ustanova primarne zdravstvene zaštite sertifikate o akreditaciji do sada je dobilo 80.

"Akreditacija znači da smo standardizovali pedijatrijsku, ginekološku, patronažnu aktivnost sa međunarodnim standardima. Ona podrazumeva i standardizaciju određenih procedura koje moraju da se sprovdu kod svakog pacijenta. Sertifikacija znači i da je kadar obučen, da ga ima dovoljno, ali i da je prostor pristojan", naglasila je ministarka zdravlja.

Đukić Dejanović je dodala da sertifikacija nije obavezna, ali da je novim zakonskim izmenama predviđana obaveznost u neko dogledno vreme.

"U perspektivi je zamišljeno da RFZO ugovara samo sa ustanovama koje su akreditovane. Naravno, to je neko buduće vreme i još uvek se o tome ne može govoriti, jer nisu imali svi istu mogućnost da dobiju te sertifikate", naglasila je Đukić Dejanović.

Akreditaciju su dobili domovi zdravlja Jagodina, Kuršumlija, Sremska Mitrovica, Smederevska Palanka, Aleksinac, Petrovac na Mlavi, Boljevac, Kruševac, Prijepolje, Majdanpek, Bogatić, Bela Crkva, Ražanj.

Sertifikate su dobili i dom zdravlja Požarevac, Gadžin Han, Bajina Bašta, Brus, Lapovo, Pančevo, Čukarica, Bački Petrovac, Rača, Mali Zvornik, Loznica, Merošina, Ćuprija, Novi Pazar, Priboj, Vrnjačka Banja, Medveđa, Žitište, Vršac, Žagubica, Knjaževac, Aranđelovac.

Ministarstvo zdravlja finansijski je podržalo akreditaciju zdravstvenih ustanova u okviru projekta "Pružanje unapređenih usluga na lokalnom nivou"- DILS uz podršku Svetske banke.

Od 2010. godine do danas obezbeđena je finansijska podrška u iznosu od oko 400.000 evra.

Direktorka Agencije za akreditciju zdravstvenih ustanova u Srbiji Snežana Manić istakla je da je osim 80 domova zdravlja akreditaciju dobilo i 15 bolnica i kliničkih centara.

"Trenutno je u postupku akreditacije 25 ustanova sekundarnog i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite, koji će biti zavšeni za šest meseci do godinu dana", naglasila je Manić.

Ona je dodala da je težnja da se i privatne zdravstvene ustanove uključe u postupak akreditacije kako bi izjednačili nivo kvaliteta pružene zdravstvene zaštite stanovništvu.

 

Komentara: 2


# Dom zdravlja akreditacija Gadžin Han Petrovac na Mlavi Vrnjačka Banja Sremska Mitrovica Smederevska Palanka Novi Pazar
@ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    mary 27.12.2013.
    svaka cast,a kako to da bolnica jos uvek ne moze da dobije akreditaciju.nesto mi tu ne stima.

  • (+0) (-0)

    john 27.12.2013.
    kako bolnica da dobije akreditaciju kada nemaju dovoljno strucnog osoblja, sobe su im prljave, kreveti rastureni, posteljine stare, a pacijenti umiru svakog dana?


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}