Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Život kao u ruskom romanu

rss

21.06.2009. D. STOJANOVIĆ

ALEKSINAC - Slaviša Filipović (32), iz Gredetina, kod Aleksinca, posle osmoletke mogao je bez ikakvih problema da nastavi školovanje i postane vlasnik diplome nekog zanata, srednje škole ili čak fakulteta. Niko ga u tome nije sprečavao, naprotiv, roditelji su mu čak govorili "idi sine da učiš više škole, jer je poljoprivreda kao rudarenje", ali on se ipak opredelio da ostane u selu i, bar zasada nije se pokajao.

Inače, u ovom, jednom od najnaprednijih i najuglednijih domaćinstava u aleksinačkom delu Pomoravlja, danas živi i egzistira četiri generacije Filipovića. Na čelu je Slavišin deda Mile (81), zatim je tu otac Stojadin (57), pa Slaviša i njegov sin Petar (9). Ženski deo domaćinstva su Slavišina majka Zorica (53), supruga Danijela (32) i najmlađi član ćerka Sandra (4).

Svako u ovoj složnoj familiji ima svoja zaduženja, zna se šta ko i kada treba da radi, a pošteda može da usledi samo u slučaju bolesti. Ipak, uz konsultacije sa ocem ako baš nešto prigusti, jer je iskustvo i te kako korisno, glavni teret na sebe je preuzeo Slaviša, kršan delija odskoro dva metara visine,za koga podizanje džaka sa pšenicom od 60 kilograma predstavlja pravu igračku.

- Ostao sam ovde sa svojima i ne kajem se. Radi se od jutra do sutra, ali tako bi bi valjda trebalo da bude u svakom poslu ako neko hoće da uspe. Ja sam ka uspehu koji sam planirao tek na početku, ali mlad sam i uz pomoć ostalih ukućana sigurno stižem do cilja - ističe Slaviša.

Filipovići nemaju neku specijalizovanu proizvodnju, već se bave svim poljoprivrednim poslovima, ali ipak nešto više odskače govedarstvo.

Trenutno u svojim štalama opremljenim kao na zapadu imaju ukupno 20 grla simentalske rase, od kojih je 13 krava, dok su ostalo telad ili junad. Dnevno uz pomoć muzilica namuzu između 150 i 160 litara mleka

koje istog dana prodaju i na taj način mesečno prihoduju nešto više od 100.000 dinara.

- Nismo zadovoljni sa otkupnom cenom od 23 dinara po litru, a pamtimo i kada je bila 34 (plaćanje petnaestodnevno), jer mnogo treba i rada i ulaganja, tako da nam na kraju ostane čisto negde oko polovine od pomenutog iznosa - dodaje Slaviša.

Inače, oko krava i druge stoke, kao i u poljskim poslovima, Slaviši najviše pomažu otac i supruga. Majka je uglavnom zadužena za kuhinju zbog bolesti, dok je za decu glavni zadatak škola, odnosno zabavište.

- Trenutno obrađujemo oko 10 hektara zemlje pod raznim kulturama, a tu je i 40 ari pod jagodama, koje takođe donose lep prihod. Teško je brate, jer se nažalost u ovoj našoj poljoprivrednoj državi baš poljoprivreda najmanje ceni, a političarima su puna usta seljaka samo pred izbore - kaže Slaviša, naglašavajući da su repromaterijal i sve ostalo neopravdano mnogo skupi, pa tako za litar nafte treba dati četiri litara mleka.

Imaju Filipovići i svoje voćnjake, pa vinograd koji im donosi i vino i odličnu rakiju, kako kažu, za svoje potrebe, ali i za prijatelje. Bave se i mnogim drugim poslovima, koje zahteva jedno poljoprivredno domaćinstvo, a na kraju Slaviša se setio i zamolio da zabeležimo kako je i otkupna cena junadi od oko 150 dinara po kilogramu više nego smešna.

SVE ZBOG DECE

- IAKO radimo rudarski, ne žalimo se, pogotovu ja. Mogao sam da budem gospodin sa tašnom i mašnom, ali odabrao sam njivu i štalu. Imamo sve od pokućstva, kada nam nešto zatreba skoknemo do Aleksinca ili Niša, a nadalje radićemo još više da bi mojoj deci bilo dobro, kojima ću ipak da preporučim da se školuju za neki kancelarijski posao - kaže Slaviša na rastanku. Radi se od jutra do sutra, tako treba ako hoćeš uspeh - kaže Slaviša

http://www.novosti.rs/


# škole Gredetin
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima