Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Vaspitači iz Aleksinca osam godina se bore za priznanje diploma i veći koeficijent za plate

rss

14.02.2022. Politika

Vaspitači Predškolske ustanove „Lane” iz Aleksinca, njih 15 traže od rukovodstva vrtića i lokalne vlasti da im se prizna koeficijent za plate u skladu sa stepenom stručne spreme.

Foto: arhiva

Vaspitačica Marija Ilić je jedna od njih i ona je rekla da je nekoliko zaposlenih nakon završene Visoke škole za vaspitače strukovnih studija dobilo koeficijent 17.33, dok je koeficijent ostalih vaspitača sa tom istom završenom školom ostao 14.88.

„Taj koeficijent za nas je do skora značio 10.120 dinara manju platu, a od nedavno je razlika i veća. Na taj iznos neto zarade treba dodati i manje doprinose i samim tim jednog dana manju penziju. Pri tom, radimo isti posao, a jedina razlika između nas i njih je u tome što su oni godinu dana ranije završili specijalističke studije”, rekla je za agenciju Beta.

Ilić je kazala da je zajedno sa kolegama pokušala da se izbori za koeficijent u skladu sa stepenom stručne spreme koji imaju, ali za sada nisu ništa postigli.

„Opština Aleksinac, kao osnivač ustanove treba da podnese zahtev Ministarstvu finansija kako bi ministarstvo odobrilo uvećanje budžetskih sredstava za isplatu zarada zaposlenima. Međutim, opština nikada nije uputila takav zahtev, a izgovori su zaista neverovatni”, rekla je.

Ilić je kazala da ih je predsednik opštine Aleksinac Dalibor Radičević prvi put pozvao na sastanak u aprilu prošle godine i da im je tada rekao da je „nemoguće da im se koeficijent poveća, da para nema i da bi opština Aleksinac samo uzalud slala zahtev Ministarstvu finansija”.

„Sredinom decembra rekao je da ima uslova i da će uvažiti naš zahtev. Međutim, prošle nedelje smo saznali da opština nije poslala zahtev Ministarstvu finansija, navodno čeka se rebalans budžeta u martu”, kazala je ona.

Prema njenim rečima, vaspitači su slali zahteve za povećanje koeficijenata i Ministarstvu finansija, premijerki Ani Brnabić i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ali su ih svi uputili na lokalnu samoupravu.

„Tužili smo i u toku je sudski proces za nadoknadu materijalne štete zbog neusklađivanja koeficijenta sa stručnom spremom, ali imamo pravo samo za period od godinu dana”, dodala je Ilić.

Predsednik opštine Aleksinac nije se oglasio povodom problema sa koeficijentima koje vaspitači imaju već osam godina, a direktorka ustanove „Lane” Violeta Popović zahtevala je da joj se pitanja koja se odnose na koeficijenat zaposlenih pošalju na mejl. Ona na njih nije odgovorila, prenosi Beta.

Izvor


# predsednik opštine Dalibor Radičević Lane PU Violeta Popović Marija Ilić
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima