Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Burna sednica SO Aleksinac oko budžeta

rss

25.03.2013. izvor: Radio Aleksinac

Usvojen rebalans budžeta za 2013. godinu

Nije prošao predlog opozicije za finansiranje narodne kuhinje i provoza za najsiromašnije

Ostavke su podnele odbornice Jasmina Jeftić (DSS) i Aleksandra Simić (SNS)

Burna sednica SO Aleksinac oko budžeta

U prvom delu današnjeg skupštinskog zasedanja izdvojile su se dve teme oko kojih su odbornici utrošili najviše vremena. Jedna je vezana za amadman odborničke grupe DSS, koji je podnet na Predlog odluke o izmenama i dopunama budžeta opštine Aleksinac za 2013 godinu.

Demokratska stranka Srbije zatražila je da se izmenama i dopunom budžeta obezbede sredstva u visini od 19.496.608 dinara za otvaranje narodne kuhinje u Aleksincu i 15 miliona za subvecionisanje besplatnog javnog prevoza za stara lica, penzionere, trudnice i osobe sa invaliditetom.

Vladajuća većina i opštinska vlada su odbacili ovaj amandman uz obrazloženje da trenutno pregovori sa „Niš-ekspresom“ ne teku povoljno po opštinu, jer ovaj prevoznik za te usluge traži znatno više nego što je aktuelna vlast spremna da izdvoji iz budžeta. Naš izvor u penzionerskoj organizaciji kaže da je „Niš ekspres“ tražio 28 miliona.

Predsednik opštine Nenad Stanković iz SNS-a komentarišući ovaj amandman DSS napomenuo je da oni, vladajuća većina, i dalje ne odustaju do realizacije ideje o subvecionisanom javnom prevozu za pojedine kategorije, ali da lokalna samouprava ne može da prihvati ponuđenu cenu. On je podnosiocima amandmana zamerio što su predložili da se sredstva obezbede tako što će se manje sredstava izdvojiti za osnovno obrazovanje, sport i za sređivanje opštinskog dvorišta, a ceo pokušaj je okarekterisao kao politički, upitavši zašto DSS ove predloge nije ugradila u opštinski budžet prethodnih godina kada ga je kreirala.Šef odborničke grupe DSS-a  Dragoslav Radojković odgovorio je da tada nisu imali toliko veliki budžet od preko milijardu dinara.

Na kraju je usvojen rebalans budžeta za 2013. godinu u  obliku koji je predložila vladajuća većina pa je planirano da se u opštinsku kasu slije 1.407.737.832 dinara, što je povećanje za 31.674.832 dinara. Višak novca raspodeliće se osnovnom i srednjem obrazovanju, Opštinskoj upravi i mesnim zajednicama.

Skupštinsko zasedanje u ovom delu sednice obeležilo je izlaganje odbornika DS-a Aleksandra Kuzmanovića, koji je citirao predizborne govore aktuelnog predsednika opštine Nenada Stankovića, upitavši zašto je tada tako govorio, a sada radi suprotno. Predsednik Stanković je u odgovoru napomenuo da neka pitanja koja su mu postavljena nisu u njegovoj i u nadležnosti opštine, što bi po njegovom mišljenju odbornik Kuzmanović trebalo da zna.

Prilikom razmatranja izveštaja o radu Opštinske uprave za prošlu godinu, odbornici DSS-a su optužili aktuelnu vlast da su zbog političke pripadnbosti otpustili troje radnika Opštinske uprave, članova ove stranke, a jednog proglasili za tehnološki višak. Načelnik opštinske uprave Dejan Milošević je kazao da su ovi radnici dobili otkaz jer je upravna ispektorka našla nepravilnosti prilikom zapošljavanja istih.

 

Dve sednice Opštinskog veća u jednom danu

U skupštinskim analima će ostati zabeleženo i to da su danas održane dve sednice Opštinske vlade, jedna jutros pre zasedanja opštinskog parlamenta, a druga u toku rada Skupštine. Na jutarnjoj sednici Opštinskog veća odbačen je amandmant DSS-a o narodnoj kuhinji i subvencionisanju javnog prevoza za određene kategorije stanovnika, a na drugoj sednici podržani su predlozi za povećanje izdvajanja za sport, zbog finansiranja zdravstvenih pregleda igrača, za participaciju u trajnom zbrinjavanju izbeglih lica, kao i predlozi vezani za investiciona ulaganja u školstvo.

Takođe, ostavka odbornice DSS-a Jasmine Jeftić je događaj koji će uticati na budući parlematarni život u opštinskoj skupštini, pošto je najverovatnije da  će se u skupštinsku klupu vratiti bivši predsednik opštine Ivan Dimić (DSS). Na ovoj sednici ostavku je podnela i odbornica SNS-a Aleksandra Simić, aktuelna glavna i odgovorna urednica opštineke televizije ALT.

Dosta negodovanja kod opozicionih odbornika izazvalo je i saznanje da je aktuelni sekretar SO Aleksinac Danijela Petković Dimitrijević zatražila da joj se angažovanje u izradi Akcionog plana zapošljavanja plaća kao dodatni rad, u visini od 20 odsto njene plate, što iznosi neto 16.000 dinara. Član Admistrativno-mandatne komisije Goran Petković iz DS-a je upozorio da nema specifikacije obavljenih poslova i smatra da je skoro u celosti ovaj plan prepisan od prošle godine.


Očito da posle ove sednice političke tenzije neće biti ništa manje nego ranije, a možda nas očekuje i period političkih razmirica i ostalog što ide uz takvu atmosferu.

Ninoslav Miljković

Komentara: 8


# predsednik opštine Dragoslav Radojković Aleksandar Kuzmanović Dejan Milošević Jasmina Jeftić Aleksandra Simić Ivan Dimić narodna kuhinja Niš ekspres Goran Petković budžet Danijela Petković Nenad Stanković Ninoslav Miljković tehnološki višak SO Aleksinac
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+1) (-0)

  Strasno 25.03.2013.
  Višak novca raspodeliće se osnovnom i srednjem obrazovanju, Opštinskoj upravi i mesnim zajednicama.
  Ovo prvo i trece, ajde moze, alo ovo drugo. Treba naplacati mase novozaposlenih i dodatni rad. 80.000,00 dinara plate u opstini, sramota. Strasno. Ali uostalom, sami ste birali.

 • (+0) (-0)

  horor 26.03.2013.
  Utisak: 1.Drug nenad nema nikakvu nadleznost 2.Ako nisi blizak,rodjak ili ljubavni partner nacelnika opstine vec nemas zakonskog prava da se zaposlis 3.Svi koji zavrse pristinski faks imaju 20% vise na platu. Bravo vladajuca elito,samo napred

 • (+1) (-0)

  Mihajlo 28.03.2013.
  Sram Vas bilo vladajuća koalicijo. Umesto da postignete bilo kakav sporazum da se građani ove opštine zapošljavaju, vi se samo brinete oko svojih radnih mesta koje ste stekli baveći se politikom. A i taj akcioni plan zapošljavanja je samo mrtvo slovo na papiru, pa zašto onda da trošite te papire??? Pošto ste se svi iz koalicije uhlebili red bi belo da se malo i pozabavite pronalaženjem mogućnosti što većeg zapošljavanja 10.000 nezaposlenih građana ove opštine, za to su vas valjda ti građani i birali.

 • (+0) (-0)

  Pera 30.03.2013.
  A pare od Alposa u potrošnju? Umesto da ih investirate i podržite malu privredu vi ćeto to da proćerdate?

  Onakvu fabriku ste našli da upropastite zarad 20-tak miliona, a to ćete da podelite za vaše plate?

  Pu!!! (nesmem više da pričam...)

 • (+1) (-0)

  Mihajlo 31.03.2013.
  U Aleksincu pre 2005.godine radilo je 53 preduzeća, a sada ne možeš da ih izbrojiš na jednoj ruci, od toga samo jedno koje zapošljava više radnika. Preduzeća koja su privatizovana sva su otišla u stečaj i sva urasla u korov. Tako da nam opština ima izgled gradova iz horor filmova. Ugledajte se malo na Palmu, on stalno dovodi investitore u svoju opštinu i kod njiga je mali broj nezaposlenih (iz svake porodice radi bar neko). Zar vas ne zabrinjava armija nezaposlenih u ovoj opštini. Da li nešto radite po tom pitanju ili se bavite uređenjem platoa ispred doma, ulicom koja vodi do škole i trošenjem para od prikupljenog poreza. Da li znate da je ogroman broj građana ove opštine na ivici egzistencije ili vas nije briga. Umete da tražite da građani plaćaju porez, vodu, struju i td., a ne pitate se odakle tim građanima novac kad nemaju nikakve prihode i koji su tako reći na ulici posle stečaja svojih preduzeća koja su prethodno bila opljačkana.

 • (+0) (-0)

  Strasno 31.03.2013.
  Pa mora da se obezbede pare za plate. 14.000,00 poglavica i 84.000,00 dinara za hajcudnije likove aleksinca. Strasno. I onda nam krivi amerikansi, nato, siptari i sl. Strasno.

 • (+0) (-0)

  Mihajlo 31.03.2013.
  Upravo sam sada odgledao 13. sednicu SO. Moram da priznam da sam zgrožen.Četrdeset šest tačke dnevnog reda su usvojene do 14 h i 42 min., a pri tom ni po jednoj tački nije bilo izvestioca. Tako da mi pored malih ekrana ne znamo šta se sve usvajalo.Ne znamo kakav je taj akcioni plan zapošljavanja na lokalu, za koga je dotična osoba dobila + 20% na zaradu. Šta je sa nama koji jedva čekamo da se negde zaposlimo i počnemo normalno da živimo. Kad i kako ćemo ostvariti svoje pravo na rad?

 • (+0) (-0)

  Deajnov Rodjak 01.04.2013.
  Mihajlo,umesto sto pricas bolje ispitaj starije jesi li u srodstvu sa nacelnikom,a ako nisi okumi se,pobratimi ili...Meni tetka rekla da smo mi neki rod i za mene zime nema,samo cekam red da dodje


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima