Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Aleksinac na nedelju dana postaje pozorišna prestonica Srbije

rss

17.11.2018.

Centar za kulturu u Aleksincu ugostiće velika imena pozorišne scene - glumce i reditelje čije predstave se igraju na gotovo svim daskama srpskih pozorišta. Festival prvoizvedenih predstava počinje u četvrtak 22. i traje do srede 28. novembra.

Foto: arhiva

Glavno mesto okupljanja ljubitelja pozorišta i umetnika i ovog novembra biće aleksinački festival, za koji je sala Doma kulture iz godine u godinu sve tesnija. I ove godine je veliko interesovanje, jer je program raznolik i svako može da pronađe komad po svom ukusu.

U takmičarskoj konkurenciji je 6 predstava - Crna kutija, Jami distrikt, Bolivud, U čije ime, Serbio, zemljo roda moga - Sterijin put u Srbe i Utopljena duša, a biće izvedena i predstava Kraljice u čast nagrađenih.

    U žiriju će biti Milivoje Mlađenović, Slobodan Savić, Anastas Pop Dimitrov, voditelj razgovora posle predstava je Goran Ibrajter, a neki od gostiju festivala su Milovan Vitezović, Kokan Mladenović, Nebojša Bradić, Zijah Sokolović. Selektor i umetnički direktor festivala je Toma Trifunović - navode organizatori.

Kompleti ulaznica za svih 7 predstava mogu da se kupe za 2.100 dinara za balkon i 2.800 dinara za parter. U prodaji su i pojedinačne karte za Festival prvoizvedenih predstava i koštaju 500 dinara za parter i 400 za balkon. Za informacije i rezervacije karata mogu se kontaktirati brojevi telefona 018/800-160 i 064/893-37-26.

Podsetimo, od ove godine će nagrada za najbolju žensku ulogu koja se dodeljuje na festivalu nositi ime glumice Olge Ivanović, rođene Aleksinčanke, koju publika pamti po ulozi tašte Nikolajević u seriji Pozorište u kući.
Repertoar Festivala prvoizvedenih predstava

Crna kutija Beogradskog dramskog pozorišta i "Beo art"-a otvoriće aleksinački pozorišni festival. Tekst je pisala Ana Đorđević, a predstavu je režirao Andrej Nosov. Glumci koje će publika moći da vidi u ovom komadu su Ivan Zarić, Ljubinka Klarić, Petar Benčina, Nataša Marković, Nemanja Oliverić, Ivana Nikolić i Miloš Timotijević.

Jami distrikt je na repertoaru sutradan, a urađena je po tekstu Milene Bogavac, u režiji Kokana Mladenovića, dok su glumice Isidora Simijonović, Jelena Graovac i Nina Nešković. Produciraju je beogradski Bitef teatar, crnogorski Centar za kulturu Tivat, Asocijacija "Maszk" iz Segedina u Mađarskoj i "Think Tank Studio" Novi Sad.

Bolivud će 24. novembra izvesti glumci Narodnog pozorišta u Beogradu, a uloge tumače Miloš Đorđević, Jelena Đokić, Danijela Ugrenović, Suzana Lukić, Pavle Jerinić i Bojana Đurašković. Tekst i režiju za mjuzikl potpisuje Maja Pelević.

U čije ime niškog Narodnog pozorišta Miroslav Jović, Aleksandar Marinković, Sanja Krstović, Aleksandar Mihailović, Dejan Cicmilović, Danilo Petrović, Jasminka Hodžić, Nataša Stanković i Marko Pavlović igraće u Aleksincu sutradan. Predstavu je režirao Milan Karadžić, a tekst glumac Aleksandar Mihailović.

Serbio, zemljo roda moga - Sterijin put u Srbe, po tekstu Milovana Vitezovića i u režiji Bogdana Jankovića igraće 26. novembra glumci Narodnog pozorišta iz Užica. Publika će moći da vidi umeće glumaca Vahidina Prelića, Dušana Radojičića, Igora Borojevića, Hadži Nemanje Jovanovića, Slobodana Ljubičića, Tanje Jovanović i Branislava Ljubičića.

Utopljena duša Beogradskog dramskog pozorišta je naredna na repertoaru, a izvešće je Sergej Trifunović, Milica Zarić, Igor Damnjanović, Nemanja Stamatović, Ivana Dudić i Lako Nikolić. Za ovu predstavu tekst je pisao Aleksandar Jugović, a režirao je Boban Skerlić.

Pomenute predstave takmičiće se za neku od nagrada na festivalu, a njima u čast glumci Bitef teatra i Narodnog pozorišta iz Sombora izvešće komad Kraljice na zatvaranju festivala 28. novembra. Predstavu je režirao glumac Branislav Trifunović, po tekstu Darka Lukića, a uloge tumače Milica Janevski, Milica Trifunović i Tijana Marković.

Izvor: Južne vesti

Komentara: 1


# Centar za kulturu i umetnost pozorište festival Ana Nikolić Ivana Nikolić Novi Sad Festival prvoizvedenih predstava Sergej Trifunović Ana Marković Milivoje Mlađenović Nebojša Bradić Kokan Mladenović Aleksandar Marinković Južne vesti Branislav Trifunović Maja Pelević Toma Trifunović Goran Ibrajter
@cekulaleksinac @WhistlerDick @


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+) (-)

    ivan 19.11.2018.
    Ovo je ponos Aleksinca,svake godine festival je sve bolji i bolji


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima