Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Stanković demantuje da je bilo zloupotrebe i samovoljne dodele zemljišta

rss

03.08.2016.

Povodom pisanja lista Blic, pod naslovom “Vrhunska bahatost: Lokalni moćnik (SNS) deli gradsko zemljište šakom i kapom”, oglasio se predsednik opštine Nenad Stanković.

Foto Radio Aleksinac

U ovom tekstu se tvrdi da je predsednik opštine Aleksinac Nenad Stanković samoinicijativno i bez dinara dodelio 9 hektara opštinskog zemljišta pored autoputa firmi “Monikom”, koja je novi vlasnik nekadašnje PIK-ove hladnjače

Predsednik Stanković je u izjavi za radio Aleksinac kategorično demantovao ove navode Blica, pokazavši dokumentaciju iz koje se vidi da je ova firma još decembra prošle godine podnela zahtev za kupovinu određenih parcela koje su u vlasništvu opštine, ali da do današnjeg dana nikakva odluka nije doneta.

- Nažalost, na ovaj zahtev organi opštinske uprave još uvek nisu odgovorili ni pozitivno ni negativno. Možemo verovatno da se složimo da je to nedopustivo, jer za ozbiljnog investitora izgubiti šest meseci i usporiti sa razvojnim planovima kompanije uglavnom predstavlja veliko gubljenje vremena. Razumeo sam i da ovaj zahtev ne podrazumeva nikav monopol u pribavljanju zemljišta, već se bazira na njegovoj tržišnoj ceni, tako da ovaj investitor na to zemljište, ako se moje mišljenje prihvata, može da računa, naravno pod zakonom predviđenim uslovima.

Odluku o prodaji zemljišta, kako kaže Stanković, doneće Skupština opštine Aleksinac, i to tek nakon sprovedene zakonske procedure, koja predviđa obradu predmeta od strane opštinske uprave i izjašnjavanje određenih republičkih organa.

Investitor “Monikom” je, prema nekim navodima, sa spornog zemljišta uklonio divlje deponije i popravio ogradu kako bezbednost samog objekta i njegovih radnika ne bi bila ugrožena. Takođe, jedna parcela zasejana je pšenicom, sa željom da se, uz pomoć lokalne samouprave, nekoj organizaciji u humanitarne svrhe ponudi rod od 9 tona.

- Mi ćemo maksimalno ubrzati proceduru kod Opštinske uprave, naravno ukoliko se dobije saglasnost Vlade Republike Srbije i ukoliko se Skupština opštine Aleksinac pozitivno izjasni za otuđenje tog zemljišta, koje je ionako predviđeno za prodaju nekom investitoru.

Stanković dodaje i da zemljište koje je, po tvrdnjama medija prisvojila firma „Medikom“, nije pristupačno za druge investitore, jer se nalazi ispod dalekovoda, a na jednoj parceli je i trafo stanica. S druge strane, poručuje predsednik, u vlasništvu Opštine Aleksinac i dalje ostaje značajna površina građevinskog zemljišta koje će biti ponuđeno drugim investitorima, ali se ne sme smetnuti s uma da Aleksinac do sada nije imao većeg investitora od sadašnjeg vlasnika hladnjače, koji planira da proširi kapacitete, otvori nova radna mesta i uloži još najmanje 10.000.000,00 evra.

- Čitava ta filozofija, po kojoj investitoru koji je tu i koji ulaže novac nećemo dati zemljište zbog nekog ko će možda doći, nije ispravna. To je neozbiljno i neracionalno jer se radi o velikom investitoru i velikom ulaganju u novčanom smislu i otvaranju novih radnih mesta u oblasti koja je nama najpotrebnija, a to je prerada i proizvodnja hrane. Mi slovimo za poljoprivrednu opštinu, pa smatram da je upravo tu granu privrede neophodno podržati.

U aleksinačkoj lokalnoj samoupravi imaju razumevaja za potrebe investitora, ali kažu da će nadležne službe postupiti u skladu sa zakonom kada je u pitanju ograđivanje spomnutog prostora.

- Inspekcijski organi su već angažovani da utvrde činjenično stanje i da donesu adekvatno rešenje. Bez obzira na ulaganje, zakoni i propisi se moraju poštovati. Kakve će posledice iz svega ovoga proizići, ne mogu da znam, ali će one svakako biti utemeljene na zakonu. Ono što mi do sada nismo uradili, a trebalo je, to je da ubrzamo proces izjašnjavanja da li ćemo tom investitoru prodati zemljište ili ne.  

Komentara: 7


# predsednik opštine PIK Aleksinac Nenad Stanković Radio Aleksinac Hladnjača Monikom zemljište
@


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+21) (-3)

  Vicko 03.08.2016.
  Lažeš ne sastavljas se.Šetali ste se po firmi ko pauni i obećavali brda i doline a sad šaljes inspekciju i praviš se lud.Praviš se naivan sa ovom smešnom izjavom kao da si u Žitoradji predsednik pa ne znaš šta uprava radi a radi sve što ti i onaj krivonogi nepismeni načelnik naredite. Kad je toliko važan onvestitor a uprava ne radi što ti kao predsednik nisi reagovao i propratio?Ti valjda predstavljas opštinu i razgovaraš sa investitorima a ne uprava.Kako ne znaš da zauzeo a sejao u humanitarne svrhe to znas?Mnogo lažete a to se ne može sakrije.Čas ti Moma kriv čas uprava samo ti nisi.A Moma kod koga dolazio da razgovara kod domara ili kod tebe?Kog ćeš da smenis jer inspekcija nije radila svoj posao?Inspektora si postavio za načelnika da ga častis što zažmurio!

 • (+26) (-6)

  Kostic Desko 03.08.2016.
  Neso dzaba sto svi znamo da ti turen vruc krompir u ruke, sam si kriv. Teta Daca ti potkula opanci. Ako im uspe plan bices smenjen 27.avgusta. Unajvece se iz vrha stranke radi na proveri dokumentacije koja je stigla iz opstine. Buskaju te tvoji miljenici ili bolje receno miljenice. Da si slusao Dejana i Levita kada si neke ljude primao u stranku bolje si mogao da prodjes.

 • (+30) (-4)

  .... 03.08.2016.
  Da otvori nova radna mesta?????/
  Prvo je trebao da zadrzi ove koje je primio pre mesec i po dana. Ono malo njih koji su uspeli da izdrze mobingovanje i nenormalne uslove rada su na kraju otpustili i to pod krajnje sumnjivim uslovima.....Svi koji su proveli dan dole u proizvodnji znaju o cemu pricam.

 • (+17) (-3)

  Milica 04.08.2016.
  ...jedna parcela zasejana je pšenicom, sa željom da se, uz pomoć lokalne samouprave, nekoj organizaciji u humanitarne svrhe ponudi rod od 9 tona... sta reci??? svaki komentar je suvisan.

 • (+24) (-3)

  imperya69 04.08.2016.
  Stvarno ne mogu da verujem koje nebulozne izjave daje Nesa,predsednik opstine Galibabinac,jer izgleda ne zna jadan ni sam u kojoj je opstini predsednik.daj bre dosta lazi.za tvoju informaciju Neso,nisi u Galibabincu vec Aleksincu
  prvo Fevzi rusi stanicu da pravi pumpu,pa sad ovo,a pre svih nebuloza opstinski wc a nemamo javni.ima toga jos ko sad svega da se seti,jer afere su stizale jedna drugu i stare su se zaboravljale.
  zato ti lepo daj ostavku,jer nisi za predsednika

 • (+7) (-0)

  Predsednice, 08.08.2016.
  aj ti lepo u svoj wc...cuti i uzivaj

 • (+4) (-0)

  cvele 15.08.2016.
  hehe,prdekana uskoro!!!!!!!!!!!!


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima