Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Softver protiv drumske prevare

rss

14.03.2008. Branko Janačković - www.blic.co.yu

Softver protiv drumske prevare
Modernizovanje naplate putarine

Uvođenjem modernizovanog sistema naplate na naplatnoj rampi kod Aleksinca, Aleksinačkih rudnika i na još nekim slabim tačkama duž autoputa Niš - Beograd uskoro će u potpunosti biti onemogućeno izbegavanje plaćanja punog iznosa putarine razmenom magnetnih kartica, saznaje „Blic“.

Mahinacije s putarinom izbile su ponovo na svetlost dana nakon što je prošle sedmice niška policija uhvatila na delu 18 kamiondžija na naplatnoj rampi kod Aleksinačkih rudnika pri pokušaju da plate manje iznose ove takse. Vozači koji su dolazili iz pravca Beograda isključivali su se sa autoputa kod Aleksinačkih rudnika i inkasantima davali na naplatu karticu koju su usput razmenili sa vozačima iz suprotnog pravca, čime bi prikazivali kao da su došli iz pravca Niša, i na taj način plaćali putarinu svega 540 dinara umesto 4.390 dinara, koliki je puni iznos te takse od Beograda do Aleksinačkih rudnika. Nakon prolaska kroz rampu, kamiondžije bi se odmah okretale i vraćale na autoput i ostajalo bi im da plate regularnu putarinu od Aleksinačkih rudnika do Niša.

- Zamena magnetnih kartica je onemogućena novim modernizovanim sistemom naplate putarine, koji podrazumeva automatsku kategorizaciju vozila i prepoznavanje registarskih oznaka vozila. Planirano je da radovi na modernizaciji naplatne stanice kod Aleksinačkih rudnika otpočnu odmah nakon puštanja u rad naplatne stanice kod Aleksinca, koja će početi sa radom za nekoliko dana. U narednom periodu otpočeće sa radom i modernizovane naplatne stanice Vodanj, Ražanj i deo naplatne stanice kod Požarevca - kaže Tamara Motrenko, portparol JP „Putevi Srbije“.

U niškoj policiji sumnjaju da je veliki broj vozača na ovaj način već godinama izbegavao plaćanje punog iznosa putarine, ali je u ovom trenutku nemoguće precizno utvrditi koji je procenat vozača to činio i kolike su tačno novčane razmere učinjene štete. Prema podacima JP „Putevi Srbije“, u 2007. godini autoputem je prošlo 3,62 miliona šlepera, kamiona i teretnjaka raznih dimenzija svrstanih u četiri kategorije. Na relaciji Beograd - Niš najdužu relaciju u oba smera dnevno u proseku prođe od 130 do 220 većih kamiona domaćih prevoznika (sa više od tri osovine) i od 800 do 1.000 inostranih teretnjaka iste kategorije.

- Kada se radi o razmeni magnetnih kartica između pojedinih vozača, na to je u prethodnom periodu ukazivano i MUP, i u Beogradu i Nišu, s obzirom na to da je navedena zamena moguća samo na relaciji Beograd - Niš. Napominjemo da inkasanti, smenovođe i radnici unutrašnje kontrole nemaju ovlašćenja da vozilima onemogućavaju okretanje na putu, niti mogu vozilo da zaustave i onemoguće dalje kretanje - ističu u JP „Putevi Srbije“.


# Beograd Ražanj
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima