Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Ražanj u sastavu Grada Niša

rss

20.09.2010. Izvor: Južne vesti

Ražanj u sastavu Grada Niša

NIŠ - Skupština grada Niša usvojila je danas odluku o pristupanju Gradskoj zajednici opština Niš. To znači da je administrativno Niš dobio još tri samostalne opštine - Ražanj, Gadžin Han i Merošina. Ove teritorijalne jedinice su već donele skupštinske odluke o pristupanju.

Predsednik Skupštine grada Mile Ilić (SPS), koji je inicijator formiranja Gradske zajednice, rekao je da Gradska zajednica neće "oduzeti" ni jedno ovlašćenje opštinama koje joj pristupe, niti će dodatno koštati građane.

On je ocenio da je inicijativa u skladu sa Ustavom i zakonima i da se Gradska zajednica ne "poklapa" sa već postojećim Nišavskim okrugom. Cilj formiranja ovakve zajednice je, naglasio je, decentralizacija Srbije i brži ekonomski razvoj Niša i juga Srbije.

- Ovo je originalni model decentralizacije, demetropolizacije i debeogradizacije Srbije, kojim Niš preuzima na svoja pleća veću odgovornost za razvoj jugoistočne Srbije i približavanje našeg grada i regiona razvijenijem Beogradu i Vojvodini. Beograd i Vojvodina su isposlovali Zakon o glavnom gradu i Omnibus zakon Vojvodine kojima su obezbedili veća sredstva za sebe, pa je normalno da to želi i Niš i drugi delovi Srbije. Ne želimo da "beogradizaciju" zamenimo "nišizacijom" i zato je Gradska zajednica otvorena za pristup svih opština koje to žele, kako bi ravnopravno i konsenzusom odlučivale o ostvarenju zajedničkih interesa, na korist svake opštine u zajednici. Sa indignacijom odbijam primedbe da na ovaj način "razbijamo" i "atomiziramo" Srbiju jer ovo nije čak ni oblik autonomije, već način sprovođenja politike ravnomernog regionalnog razvoja - rekao je Ilić.

Komentara: 0


# opština Beograd Gadžin Han Ražanj Mile Ilić
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima