Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Sistematizacija zbog zbrinjavanja viška direktora

rss

21.01.2017.

Ovih dana je, po ubrzanom - hitnom postupku, usvojene nova sistematizacija radnih mesta u Opštinskoj upravi i javnim preduzećima u Aleksincu.
Prema novoj Odluci o sistematizaciji radnih mesta biće smanjen broj zaposlenih u Opštinskoj upravi, dok se uvećava broj zaposlenih ustanovama kulture.

Sistematizacija zbog zbrinjavanja viška direktora

Odbornici Skupštine opštine Aleksinac su većinom glasova usvojili Izmenu i dopunu odluke o maksimalnom broju zaposlenih na nedređeno vreme u sistemu lokalne samouprave. Kako piše portal Radio Aleksinac, prema novoj odluci, broj zaposlenih u Opštinskoj upravi smanjen je za jedno mesto, u Gradskom pozorištu „Teatar 91“ i Zavičajnom muzeju broj zaposlenih na neodređeno povećan je za po jednog radnika, dok će Ustanova za odmor i rekreaciju dece „Lipovac“ i Javna biblioteka „Vuk Karadžić“ ubuduće imati po dva radnika više. Tako da će Opštinska uprava po novoj sistematizaciji imati 146 zaposlenih, Teatar 91 pet, ustanova Lipovac 11, biblioteka 19, dok će Zavičajni muzej imati četiri zaposlena radnika na neodređeno vreme.

Iako je dnevni red sednice imao samo jednu tačku, rasprava je trajala oko četiri sata. Predstavnici opozicije zatražili su obrazloženje zašto je današnja sednica sazvana po hitnom postupku, pa većini obornika skupštinski materijal nije dostavljen na vreme ili ga nisu ni dobili.

Načelnik Opštinske uprave Dejan Milošević objasnio je da odluka o sistematizaciji radnih mesta mora biti doneta u skladu sa izveštajem budžetskog inspektora i to do 20. januara. Milošević je dalje rekao da takva odluka ne podrazumeva zapošljavanje novih radnika već obezbeđivanje radnih mesta za direktore spomenutih ustanova nakon isteka mandata.

Odluka o sistematizaciji je, kaže, doneta u skladu sa navodnim „izveštajem budžetskog inspektora“ i morala je da bude doneta do 20. januara, zbog čega je sednica i održana po hitnom postupku, prenosi portal "Južne vesti"

Iako zbog ovoga ne bi smela da se menja sistematizacija, jer se praktično povećava broj stalno zaposlenih i predsednik Opštine Aleksinac Nenad Stanković je za govornicom kazao da se ovim „obezbeđuju radna mesta za direktore koji ostaju bez funkcije“.

– Kao neko ko sve ovo nadgleda i prati sa strane, mogu da kažem da oni koji tvrde da će ovaj akt izazvati nova upošljavanja radnika govore neistinu. Ovo će ljudima koji su imenovani za direktore dati ono što im Zakon o radu garantuje, da im izborom na funkciju miruje radno mesto. Ukoliko bi neko ostao bez funkcije direktora u narednom periodu, a mi mu sistematizacijom nismo projektovali radno mesto, vodio bi se višegodišnji spor koji bi verovatno lokalna samouprava izgubila. Da do svega toga ne bi došlo, mi formalno stavljamo stvari na svoje mesto. A kako će to izgledati, videćemo od marta meseca, od kada ministarstvo najavljuje drugačiju primenu zakona o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru – ističe Stanković i napominje da je uvek prednost kada direktori dolaze iz samih ustanova a ne sa strane, jer se tada pretpostavlja da dobro poznaju kako radnike, tako i funkcionisanje same ustanove.Kao neko ko sve ovo nadgleda i prati sa strane, mogu da kažem da oni koji tvrde da će ovaj akt izazvati nova upošljavanja radnika govore neistinu. Ovo će ljudima koji su imenovani za direktore dati ono što im Zakon o radu garantuje, da im izborom na funkciju miruje radno mesto. Ukoliko bi neko ostao bez funkcije direktora u narednom periodu, a mi mu sistematizacijom nismo projektovali radno mesto, vodio bi se višegodišnji spor koji bi verovatno lokalna samouprava izgubila – objašnjava Stanković.

On je kazao da se na ovaj način “formalno stavljaju stvari na mesto”, a kako će to izgledati videće se, dodaje, u martu kada “Ministarstvo najavljuje drugačiju primenu Zakona o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru”.

Odbornik DSS-a Ivan Dimić smatra da je nova odluka doneta kako bi se radnici koji su dosad bili zaposleni u ovim ustanovama na određeno vreme, sada zaposlili za stalno. Tražio je da se odloži održavanje sednice, jer je Opštinska uprava imala 3 meseca da odluku donese, a ne da čeka poslednji dan.

– Teatar 91 imao je četiri zaposlena, sada pet. Kažu direktor. Ustanova za rekreaciju dece Lipovac imala je do pre dvadesetak dana 9 radnika, a sada 11. Pa koliko to direktora ima Lipovac, dva? Ako je zbog direktora. Ili ja ne znam da računam kada je 11 minus 9 jednako jedan kao kod predsednika i njegovih načelnika. Biblioteka „Vuk Karadžić“, bilo 17, a sada je 19 radnika. Opet dva direktora? To nema veze sa istinom – poručuje Dimić.

On i njegov kolega iz partije Boban Ranđelović su tražili i da im se dostavi navedeni zapisnik republičkog budžetskog inspektora.

Nismo imali prilike da vidimo taj zapisnik budžetske inspekcije koja je naložila tu sistematizaciju, navodno je to neka državna tajna i to je razlog zbog koga smo se mi bunili. Sednica koja je imala samo jednu tačku trajala je 4 i po sata. Ova odluka je zapravo priprema za zapošljavanje novih radnika. Trenutno je još uvek na snazi uredba da se ne zapošljavaju radnici, ali je ovo sad dobar uvod u to da će sa bilo kakvim libaralnijim odnosom prema zapošljavanju stići i novi radnici. To se očekuje već u martu, naravno pred izbore – smatra Ranđelović.

Predsednik opštine Nenad Stanković rekao je da izveštaj treba tražiti od onoga ko je potpisao dokument, a to je državni organ, i dodao da je inicijalni akt za hitno sazivanje sednice jučerašnje zasedanje Veća tokom koga je usvojena odluka o novoj sistematizaciji. Ovakvo predsednikovo obrazloženje opozicja je protumačila kao samovolju i nepoštovanje institucije odbornika i skupštine, što nije u duhu parlamentarnog života.

Opozicija je to protumačila kao samovolju i nepoštovanje institucije odbornika i Skupštine.

Korišćeni materijali Radio Aleksinca i Južnih vesti.


# predsednik opštine Dejan Milošević Ivan Dimić Boban Ranđelović opština Lipovac javna preduzeća Nenad Stanković Teatar 91 Radio Aleksinac Zavičajni muzej Zakon o radu sistematizacija opštinska uprava Južne vesti Vuk Karadžić
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima