Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Seminar saveta žena Nove Srbije

rss

14.07.2014.

Seminar saveta žena Nove Srbije

Na poziv Saveta žena Nove Srbije, a u ulozi predsednice Saveta žena opštinskog odbora u Aleksincu pozvana sam da prisustvujem seminaru Saveta žena Nove Srbije sa temom: Žene u politici: ravnopravne i osnažene

Ono sto moramo da naglasimo da je ovaj seminar prvi takve vrste u Srbiji.

Seminar je odrzan u Vrnjačkoj Banji u periodu od 5-6 jula 2014 u hotelu „Zvezda“, a prisustvovalo je oko 140 žena, članica Nove Srbije

Na seminaru su govorili eminentni predavači uspešni u svojim profesijama.

Prvog dana seminara obratila nam se i predsednica saveta žena Nove Srbije dipl. farmaceut Ljiljana Rančić.

Seminar se sastojao iz 3 panela.

I panel odnosio se na zdravlje žena sa temom Rano otkrivanje raka grlica materice i dojke, a gost predavač bila je dr Slobodanka Mladenović, ginekolog i član Opstinskog odbora Nove Srbije u Arilju. Ona je istakla da se savremeno društvo susrece sa epidemijom malignih bolesti, a da kod žena primat imaju rak dojke i grlica materice.

II panel nosio je naziv Žene u politici pre svega o broj žena u politici, pozicije žena, problemima i preprekama sa kojima se žene susreću). U ulozi predavača našla se Dubravka Filipovski dipl. Pedagog i Potpredsednica Nove Srbijekao i Zlata Đerić takođe potpredsednica Nove Srbije i jedan od osnivača stranke. One su istakle da u Srbiji ima 168 opština, a da su u 8 opština žene predsednici, a jedna je gradonačelnica.

III panel imao je 4 podteme:
1.Rodna ravnopravnost na lokalnom nivou- u okviru koje smo se dotakli prepreka sa kojima se žene susreću, prioriteta za unapređenje rodne ravnopravnosti i poboljšanja položaja žena u lokalnoj zajenici. O svemu tome govorila je Zorica Knežević zamenica predsednika opštine Lucani.
2.Žene na rukovodecim funkcijama u izvrsnoj vlasti –u okviru koje su izneseni rezultati statističkih izvestaja po kojima u izvrsnoj vlasti i na rukovodećim funkcijama žene ucestvuju sa 16.4% , i ako žene čine 51.3% biračkog tela.
3. O temi Žene i Ekonomija- Razvoj zenskog preduzetnistva govorila je Zorica Selaković uspešna preduzetnica iz Čačka vlasnica firme Dezerta koja se bavi proizvodnjom domaćih torti i kolača. Ona je iznela svoja iskustva, govorila o usponima i padovima i istakla da preduzetnice čine 1⁄4 ukupnog broja privrednika u Srbiji.
4. O „Organskoj poljoprivredi na malim površinama“ govorila je Željka Prijić doktor agronomije. 
Seminaru je u nedelju 6.jula prisustvovao i Velimir Ilić, Predsednik Nove Srbije i ministar u Vladi R Srbije i izneo pohvale na račun uspešnog organizovanja seminara. On je istakao da su žene odgovornije od muškaraca, pouzdanije i da treba da budu na važnim pozicijama u društvu i državi.

Po mom mišljenju Seminar je bio uspešan. Za mene to je jedno divno iskustvo. Podignut je nivo svesti i informisanosti o prevenciji raka dojke i grlića materice, o borbi sa ovom opakom bolešću kao i suplementima koje trebamo koristiti za jačanje imuniteta. Jer „ Samo zdrava žena je i uspešna žena“. Takođe je učinjen korak napred u promociji ženskog znanja i potencijala i vidljivosti žena u politici, privredi i svim sverama društvenog zivota.

 

Komentara: 0


# opština NS Nova Srbija Velimir Ilić rodna ravnopravnost
@SrbijaNova @ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima