Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Семинар савета жена Нове Србије

rss

14.07.2014.

Семинар савета жена Нове Србије

На позив Савета жена Нове Србије, а у улози председнице Савета жена општинског одбора у Алексинцу позвана сам да присуствујем семинару Савета жена Нове Србије са темом: Жене у политици: равноправне и оснажене

Оно сто морамо да нагласимо да је овај семинар први такве врсте у Србији.

Семинар је одрзан у Врњачкој Бањи у периоду од 5-6 јула 2014 у хотелу „Звезда“, а присуствовало је око 140 жена, чланица Нове Србије

На семинару су говорили еминентни предавачи успешни у својим професијама.

Првог дана семинара обратила нам се и председница савета жена Нове Србије дипл. фармацеут Љиљана Ранчић.

Семинар се састојао из 3 панела.

I панел односио се на здравље жена са темом Рано откривање рака грлица материце и дојке, а гост предавач била је др Слободанка Младеновић, гинеколог и члан Опстинског одбора Нове Србије у Ариљу. Она је истакла да се савремено друштво сусреце са епидемијом малигних болести, а да код жена примат имају рак дојке и грлица материце.

II панел носио је назив Жене у политици пре свега о број жена у политици, позиције жена, проблемима и препрекама са којима се жене сусрећу). У улози предавача нашла се Дубравка Филиповски дипл. Педагог и Потпредседница Нове Србијекао и Злата Ђерић такође потпредседница Нове Србије и један од оснивача странке. Оне су истакле да у Србији има 168 општина, а да су у 8 општина жене председници, а једна је градоначелница.

III панел имао је 4 подтеме:
1.Родна равноправност на локалном нивоу- у оквиру које смо се дотакли препрека са којима се жене сусрећу, приоритета за унапређење родне равноправности и побољшања положаја жена у локалној зајеници. О свему томе говорила је Зорица Кнежевић заменица председника општине Луцани.
2.Жене на руководецим функцијама у изврсној власти –у оквиру које су изнесени резултати статистичких известаја по којима у изврсној власти и на руководећим функцијама жене уцествују са 16.4% , и ако жене чине 51.3% бирачког тела.
3. О теми Жене и Економија- Развој зенског предузетниства говорила је Зорица Селаковић успешна предузетница из Чачка власница фирме Дезерта која се бави производњом домаћих торти и колача. Она је изнела своја искуства, говорила о успонима и падовима и истакла да предузетнице чине 1⁄4 укупног броја привредника у Србији.
4. О „Органској пољопривреди на малим површинама“ говорила је Жељка Пријић доктор агрономије. 
Семинару је у недељу 6.јула присуствовао и Велимир Илић, Председник Нове Србије и министар у Влади Р Србије и изнео похвале на рачун успешног организовања семинара. Он је истакао да су жене одговорније од мушкараца, поузданије и да треба да буду на важним позицијама у друштву и држави.

По мом мишљењу Семинар је био успешан. За мене то је једно дивно искуство. Подигнут је ниво свести и информисаности о превенцији рака дојке и грлића материце, о борби са овом опаком болешћу као и суплементима које требамо користити за јачање имунитета. Јер „ Само здрава жена је и успешна жена“. Такође је учињен корак напред у промоцији женског знања и потенцијала и видљивости жена у политици, привреди и свим сверама друштвеног зивота.

 

Коментара: 0


# општина НС Нова Србија Велимир Илић родна равноправност
@SrbijaNova @


 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима