Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Opozicija napustila sednicu SO jer nije bilo televizije

rss

20.09.2012. Radio Aleksinac

Opozicija napustila današnje zasedanje lokalnog parlamenta jer raspravu nije snimala televizija

Opozicija napustila sednicu SO jer nije bilo televizije

Nova sednica lokalnog parlamenta i nova drama u skupštinskom zdanju. Umesto o rebalansu budžeta za 2012. godinu, današnja sednica je počela raspravom aktuelne vlasti i opozicije o tome zašto kamere lokalne Alt televizije nisu sve vreme trajanja sednice bile u sali i snimale zasedanje.

Smatrajući da su ima na taj način prava na javno iznošenje činjenica uskraćena i optuživši vlast da medije koristi za plasiranje polovičnih informacija, opozicija je napustila sednicu. Lider opozicionog DSS-a Ivan Dimić smatra da nova skupštinska većina od početka svog mandata ima loš manir da ruši dugogodišnju praksu parlamentarizma u Aleksincu.

- To je nešto što se do sada nikad nije dešavalo, ni kada je bilo kvara na tehnici, kao što je sada bio to izgovor, dakle uvek se snimao tok sednice. Danas je rečeno da je zbog toga što je jedna kamera u kvaru, a druga ima druge obaveze, prekidano snimanje sednice i to vrlo tendenciozno, u trenucima kada je govorila opozicija.

Za razliku od izjava opozicionih odbornika, naglašava Dimić, kamera je bila uključena i snimila je izlaganje predsednika opštine baš kada je govorio protiv prethodne vlasti.

- Mi smo proverili kod ljudi u Altu, kamera danas nije išla ni na kakvo drugo snimanje, dakle vrlo namerno je kamera udaljavana iz skupštinske sale kako bi bilo sakriveno šta će odbornici reći. To je zaista nerazumljivo s moje strane i na kraju smo i mi i odbornici DS-a odlučili da u takvim uslovima ne možemo da radimo.

Lider aleksinačkog DSS-a je dodao da opozicija želi da se njen glas čuje i izvan skupštinske sale, što je bez prisustva medija nemoguće, a pomenuta akta će, ističe, skupštinska većina usvojiti u svakom slučaju, sa ili bez prisustva opozicije.

- To će skupštinska većina koja je nesporna usvojiti ovako ili onako. Smisla ima ukoliko to javnost čuje, a odbornici će glasati i onako po naređenju stranaka, tako da s te strane nije bilo više nikakvog smisla da se ostane i dalje u sali.

Sličnog stava je i lider druge opozicione partije u aleksinačkoj skupštini Milan Veljković. On je naveo da su odbornici DS-a odlučili da napuste sednicu jer smatraju da su teme današnje sednice veoma važne da bi se o njima diskutovalo bez prisustva kamera i dodao da DS ima obavezu prema svojim biračima da javno kaže šta je u rebalansu budžeta dobro a šta loše.

- Danas je trebalo raspravljati, odnosno doneti odluku o rebalansu opštinskog budžeta, koji je trebalo da bude uvećan za nekih 200 miliona povećanjem transfera iz budžeta Republike Srbije prema lokalnim samoupravama gde smo naravno uključeni i mi kao jedna od tih lokalnih samouprava. I upravo zato što smatramo da deo građana koji je dao podršku i poverenje Demokratskoj stranci ne bi mogao da čuje naše stavove, naše principe, naše sugestije, pa ako hoćete, i kritike na rebalans budžeta, i upravo iz nemogućnosti da naše stavove približimo onima koji su nam ukazali poverenje na poslednjim lokalnim izborima, mi smo rešili da apsolutno ne učestvujemo u radu lokalnog parlamenta.

Odgovarajući na optužbe opozicije da nova vlast suprotno dugogodišnjoj tradiciji isključuje medije iz rada lokalnog parlamenta, predsednik SO Aleksinac Grujica Veljković kaže da Alt televizija iz tehničkih razloga danas nije snimala ceo tok sednice, a da s druge on nije kriv što je tehnika u Alt televiziji loša i stara pa se često kvari. Svojim oponentima poručuje da se transparentnost u radu može potvrditi i na drugi način.

- Recimo, DSS je u vlasti u Aleksincu bio prethodnih 11 - 12 godina. U međuvremenu ništa nisu uradili po pitanju nabavljanja tehnike u Altu, a sada se čude zbog čega je prisutna samo jedna kamera, a ta jedna kamera mora da pokriva i dnevni program. Uz to je moralo da dođe i do snimanja emisije o zaraznoj žutici u Aleksincu. To jeste veliki problem, tako da mi nismo uspeli da obezbedimo snimanje kamerom za odloženi prenos sve vreme, ali vi i sami znate da se javnost u radu obezbeđuje i na drugi način, pa ne bi smelo da bude presudno to što nema kamera u skupštinskoj sali da bi se obezbedila javnost u radu.

Transparentnosti u radu doprinose i građani koji su i danas bili prisutni na sednici, ističe Grujica Veljković i navodi da je na današnjoj sednici usvojen, između ostalog, i budžet Alt televizije kojim je predviđena kupovina nove tehnike, pa se prvi čovek opštinskog parlamenta nada da će već od sledećeg zasedanja rad Skupštine snimati dve kamere.

On je za Radio Aleksinac potvrdio i da je na jučerašnjem sastanku šefove odborničkih grupa upoznao sa trenutnom situacijom na opštinskoj televiziji i obavestio ih da današnja sednica neće biti snimana sve vreme. Dogovor je bio da kamere snimaju prvih nekoliko sati rasprave, koja je trebalo da se odnosi na rebalans budžeta, a da kasniji rad parlamenta protekne bez prisustva televizije.

- E sad u međuvremenu su odbornici opozicije, a takođe smo se dogovorili na sastanku šefova odborničkih grupa da nema potrebe da se ide sa reklamiranjem poslovnika i sa takvim stvarima, nego da odmah pređemo na dnevni red, s tim što sam ja rekao da ću poštovati demokratsko pravo i proceduru i svakom ko traži reč dati reč, prva dva sata počeli da se prepucavaju sa predsednikom opštine, odnosno da iznose neke stvari koje u ovom trenutku nisu ni bile toliko bitne, jer je o svim tim stvarima moglo da se razgovara i kasnije, po ostalim tačkama dnevnog reda koje se tiču i javnih preduzeća i uopšte budžeta, i faktički su potrošili dva sata na neke međusobne rasprave.

Predsednik SO Aleksinac je još jednom istakao da on nije nikome obećao da će kamere sigurno snimati prve dve tačke dnevnog reda, ali da su odbornici ekspeditivnijim radom vreme mogli da utroše na konkretnu raspravu o budžetu a ne na međusobna optuživanja. Veljković je najavio i da se radi na tome da se u budućnosti skupštinske sednice direktno prenose na opštinskoj televiziji.

video...

Komentara: 30


# Ivan Dimić budžet Milan Veljković Grujica Veljković Radio Aleksinac SO Aleksinac
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  Kraljevac 21.09.2012.
  Ko jos gleda Alt?
  Ma nije im se sedelo više pa našli razlog.

 • (+0) (-0)

  Sloba 21.09.2012.
  Naravno nisu valjda ludi da pustaju opoziciju da prica,oni su svoje vec trebali da kazu...urednica je uzela pod svoje sve altovce i pevaju kako ona kaze.dok njen voljeni prica snima se, kada izadje Mika ili Goran,kamera mora na teren....pa ovo nije bilo ni u moje vreme u devedesete...pa ovi su gori i od SRPSKIH RADIKALA....videcete za koji mesec....

 • (+0) (-0)

  Acko 21.09.2012.
  Foliranje obicno.Alt je uvek imao problem sa tehnikom ali su uvek snimali skupstinu.A sto opozicija nije iznajmila kameru pa snimila i dala im da emituju.Resenje uvek moze da se nadje.

 • (+0) (-0)

  PITANjE 21.09.2012.
  ZAŠTO VIŠE NEMA POLITIČKIH EMISIJA NA ALTU? DALI SU I ONE UKINUTE DA NEBI ČULI I DRUGAČIJA MIŠLjENjA OD ONIH KOJE SERVIRAJU SNS, SPS I G 17+?

 • (+0) (-0)

  ODGOVOR 21.09.2012.
  JESU

 • (+0) (-0)

  PITANjE 2 21.09.2012.
  ŠTA JESU-UKINUTE?
  A ZAŠTO NIKO IZ OPOZICIJE NE PITA ZAŠTO NEGO SE GLUPIRAJU OKO SKUPŠTINE?PA AKO IMAJU BAR SAT NEDELjNO NA ALTU MOĆI ĆE DA KAŽU ŠTA ŽELE.AKO SU IM UKINULI TE EMISIJE ONDA JE TO DIKTATURA.

 • (+0) (-0)

  kamera 21.09.2012.
  a zasto neko nije snimio telefonom ili nekom kamerom pa okacio na youtube ,neki bar imaju i iskustva sto se tice snimanja telefonom :) to bi tek bila senzacija , evo ideje za opoziciju za ubuduce , mada licno mislim da ovo nece trajati jos dugo ovi su prevazisli i ucitelja Milovana,ali Milovan je ipak bio poslanik Nesa niko i nista

 • (+0) (-0)

  Aleksincanin 21.09.2012.
  JAKA OPOZICIJA DOLJEVAC,OSTOJIC,PECA,DALE, samo sto je Peca preso u URS sa Daletom u paketu.

 • (+0) (-0)

  nina 21.09.2012.
  Pa zar je gospodi Dimicu i Veljkovicu bilo malo publiciteta dok su se medjusobno pljuvali i dokle ce vise da vuku ovu palanku u provaliju???

 • (+0) (-0)

  ODGOVOR 2 21.09.2012.
  NISU UKINZTE AL KAO DA JESU POŠTO ĆE GOSTUJU SAMO OVI IZ SNS, SPS I URS.

 • (+0) (-0)

  pernica 21.09.2012.
  Ove komentare kao da pise dale, taj stil - citas i nista ne razumes, em nepismeno skroz

 • (+0) (-0)

  A. Simic, primedba urednika 21.09.2012.
  ''To je zaista nerazumljivo s moje strane ...'' - da, jeste.

  S druge strane, zamerka kolegama sa Radio Aleksinca koji nisu pitali predstavnike medija da li je istina ono sto opozicija govori (spekulise). Ocekujemo da ce greska, za koju smo sigurni da je nenamerna, biti ispravljena.

 • (+0) (-0)

  Zamisli ti to 21.09.2012.
  Nema kamera, nema price. Znaci,njima je jedino stalo do publiciteta. Nemoj se vade na narod, boli narod briga da gleda politicare, smucili su im se, jedno vreme su i iz frizidera izlazili. I na dvd ih delili po gradu - ali to nije bio on...

 • (+0) (-0)

  Dosta! 21.09.2012.
  ...I mislim: kako je dobro što smo stvoreni ovakvi,
  Što smo siromasi, sami, tankog zdravlja, i neugledni.
  Bez ičeg privlačnog za ostale ljude;
  I što možemo (besprimerna, dragocena milosti!) tako često
  Da zamislimo i oživimo duhom svaku lepotu
  I svako dobro ove zemlje i neslućenih drugih svetova....Andric

  Vi ste poludeli od para pa biste samo hteli vise, vise, vise......dokle??

 • (+0) (-0)

  daleeeeee 22.09.2012.
  e, bas mi zao sto dale perjanica dss nije imao vise prilike da govori pred kamerama. Vi u altu, omogucite nam to naredni put, ionako nemate humoristicki program na tv

 • (+0) (-0)

  b92 22.09.2012.
  Nema vece humoristicke serije, ma kakvi muppet show je slika i prilika nasih placenih vecnika.

 • (+0) (-0)

  slide show 22.09.2012.
  Deo opozicije da se obezbedi samsung mobilnim telefonima - videli smo kako imaju velike mogucnosti, ti aparati...ne glumci :D

 • (+0) (-0)

  Demosten 23.09.2012.
  ahhhaaaa , sns govornici, jedam muca , drugi ne zna padeze, vecina jedva zna i da se potpise, vodi vas Nesko ko volove na uzicu :) takvi mu i trebate da moze da vas cuska po usima a vi da vucet i slusate, a ako ste poslusni dobijete i sargarepu, ej jado naprednjacka i to malo od fakulteta sto imate sve vecernji fakulteti , specijalci pravi, trgnite se sami sa sobom, a sto se tice sukoba koji je aktuelan sa Grujicom mogu samo da kazem da je to zato sto Grujica ne dozvoljava Nesi da ovaj radi sta hoce i oni svi sad kivni na Grujicu a on jedini realan od svih ovih u vlasti....

 • (+0) (-0)

  Nazalost 23.09.2012.
  Tako je to u malim zaostalim nerazvijenim sredinama, gde mozecs naci posao samo u budzetskim ustanovama. Imas lokalne vodje koje rade sta hoce. Svi cute jer gledaju svoj interes. Cetiri godine radi sta hoces. Jrdino se plasis rezultata sledecih izbora, jer ako izgubis ode na dno a mozda i neko pocne da riska po papirima.

 • (+0) (-0)

  Marija Mladenovski 23.09.2012.
  Ma nemojte? A sta sa onim kada je ista ta sadasnja opozicija vratila kamere Alta da ne bi snimio kako ih smenjuju,kako Dimic preti i proziva me ,,na ferku,, usred skupstine,kako isteruje gradjane koji imaju sva prva da sednici prisustvuju,kako Mica doljevac vredja odbornike i naziva ih ,,jadnicima sa velikom glavom,, kako predlaze ,,otvaranje kladionice,, na sred skupstine...... Znaci kad njima odgovara da narod nesto ne vidi oni sklone kamere....Dosta smo mi vas gledali,ajde lepo put pod noge pa obojica odakle ste dosli....jedan u Doljevac,a drugi tamo u planine .... ucite se malo poljoprivredi jedino vam to ostalo da radite.

 • (+0) (-0)

  jovo top 23.09.2012.
  isti ste i jedni i drugi , čak ste vi malo gori , možda biste i vi bili lopine ali ste toliko glupi da i ne znate da kradete, mislim niste još naučili ali ako ste talentovani do kraja mandata , ko zna , možda i prevaziđete prethodnike

 • (+0) (-0)

  milan 23.09.2012.
  ja mislim da ova mladenow sky ima nešto lično protiv Dimića i Doljevca, pošto oni u gradu važe za šarmere , mislim da joj je krivo što ne može da ih ima , malo je ljubomorna :) jer iskreno, među naprednjacima nema takvih šarmera , pa su i ona i ova šnajderka u depresiji, trebale su ranije da mislie o tome kad su birale političku opciju , nauk za ubuduće, jer poznato je da sns ima najružnije rukovodstvo u istoriji Srbije , i na državnom nivou, a u lokalu tek posebno ,možda bi neko od pomenutih mogao da preleti da vam malo popravi rejting

 • (+0) (-0)

  Joi 23.09.2012.
  Milane mnogo gresis. Celokupno musko rukovodstvo je fensi a zenski deo se redovno broje pa nema razlike. Na prajdu svi ce isto izgledati.

 • (+0) (-0)

  Krstim se 23.09.2012.
  Ako je za politiku neophodno biti lep....odavno nista gluplje nisam cuo. Sve, sve....al da je vazno da li si lep ili ruzan..glupost za na kantar. Potpisi se molim te i prezimenom, voleo bih da upoznam tako pametnog coveka.

 • (+0) (-0)

  Cucuk Stana 23.09.2012.
  u dss su najlepsi, istina - dale bez premca - cista seoska lepota, mali nedopravljeni daliborcic, ivan porn star, reket No1, uzivancija, milina gledati. Dajte zajednicku fotku za bilbord!

 • (+0) (-0)

  VREME JE 23.09.2012.
  VREME JE ZA NOVI TEKST I NOVA PREPUCAVANJA. DA VIDIMO STA CE DIMKE SAD DA SMISLI

 • (+0) (-0)

  Egocentrik 24.09.2012.
  evo, smislio je, ponovo narucio tekst o sebi hahahahhahaha http://www.aleksinac.net/vesti/politika/dimic-jos-uvek-predsednik-opstine-aleksinac.html ovaj covek je opterecen sobom xDD

 • (+0) (-0)

  Ruzni 26.09.2012.
  Nemojte da ste takvi i u sns ima glavne lepotice, bez te lepote propali su, kao dss sada sto propada.

 • (+0) (-0)

  SNS 27.09.2012.
  Znate vi sta mozete nama iz SNS....e, bas to!

 • (+0) (-0)

  vinar 27.09.2012.
  danas ste na promociji vina ličili na zadriglu jagnjeću brigadu, ono je bio seljacizam prve vrste, izgledalo je kao na vašaru, bruka - neki su čak tražili kiselu vodu da prave špricer, elita bog te


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima