Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Datum koji ne smemo zaboraviti

rss

16.03.2015. Pokret Socijalista

U utorak, 17. marta, navršava se 11 tužnih godina od pogroma Srpskog naroda na prostoru Kosova i Metohije

Datum koji ne smemo zaboraviti

Lažna vest da su se dečaci albanske nacionalnosti utopili u Ibru srpskom krivicom, bila je iskorišćena kao povod za etnički motivisano nasilje nad Srbima.

Proterano je više od 4. 000 Srba, etnički očišćeno 6 gradova i 10 sela, spaljene crkve i manastiri, razorena srpska groblja. Zapaljeno ili teško oštećeno 935 srpskih kuća i 10 društvenih objekata. Uništeno je ili do temelja spaljeno 35 hramova SPC, među kojima 18 spomenika kulture od posebnog kulturnog značaja, poput hrama Bogorodice Ljeviške u Prizrenu iz 14 veka, čak su stradali i objekti pod zaštitom UNESKA.

Pretučeno je i teško povređeno više od 1. 000 ljudi, uništene matične knjige, svedoci vekovnog trajanja Srba na K i M.

U njemu je učestvovalo više od 50. 000 šiptarskih terorista, u prisustvu i pred očima 20. 000 NATO vojnika tj. snaga KFOR-a, koji su trebali da obezbede mir i bezbednost svih naroda koji žive na ovom prostoru.

Martovski pogrom je poslednji nekažnjeni pogrom u Evropi, za koji niko nije odgovarao do danas. Cilj ovog etničkog nasilja je bio da se Srbi koji su preostali na ovim prostorima proteraju zauvek i da se zatre svaki trag njihovog postojanja.

Neka ovaj dan bude podsetnik da je Kosovo bilo i da će uvek biti srpsko.

 


# Pokret Socijalista NATO Kosovo i Metohija pogrom
@poksocijalista @


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima